Referendum- en burgerinitiatiefprocedure gemoderniseerd

Foto:

Beide kunnen binnenkort ook digitaal

Als je een referendum wilt aanvragen, kon dat voorheen alleen op papier. Dat kan over niet al te lange tijd ook digitaal. Bovendien kun je straks ook subsidie voor het houden van zo’n referendum aanvragen.

Met een burgerinitiatief kunnen burgers onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad zetten. Ook dat kan binnenkort digitaal.

De raad wil de verordeningen die daarbij horen zo herschrijven, dat u en ik ze ook begrijpen. Het idee is, dat referendum en burgerinitiatief in de praktijk makkelijker worden. Burgemeester en wethouders hebben er geen bezwaar tegen.


Deze modernisering staat los van een discussie, die later dit jaar op gang komt. Die hadden we nog te goed vanuit het coalitieakkoord. Daarin staat namelijk

  • We betrekken onze inwoners zo vroeg mogelijk bij het maken van plannen. We zijn duidelijk waarover inwoners wel en niet kunnen meepraten. Openheid vinden we belangrijk. We leggen uit wat we doen.
  • Bij het maken van plannen denken we vanuit de inwoner of organisatie. We bespreken plannen met de inwoners en organisaties die het raakt. Dat doen we bijvoorbeeld door nieuwe plannen in de wijk te presenteren, relevante organisaties op te zoeken of door op de markt te gaan staan om uw mening te vragen.
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen