10 jaar Stichting Nijkerk voor Gruisor

NIJKERK – De Stichting Nijkerk voor Gruisor (Roemenië) bestaat dit jaar 10 jaar. Op zaterdag 6 november presenteert de stichting zich bij Autobedrijf Broekhuis, dat eveneens 10 jaar bestaat.
 

Tien jaar geleden nam een aantal Nijkerkers het initiatief tot het oprichten van de Stichting Nijkerk voor Gruisor. Primaire doelstelling: het verlenen van hulp aan de inwoners van dit arme dorp in Transsylvanië, het deel van Roemenië waarin Hongaars de voertaal is. De directe aanleiding tot dit initiatief: Men wist dat Nederlandse toeristen de predikant van Gruisor hadden beloofd nadere contacten aan te gaan en hulp voor de inwoners van Gruisor te organiseren, maar dat deze toezegging niet was waargemaakt. Men kan zich voorstellen dat deze predikant bij de eerste contacten gedacht moet hebben: “Eerst maar eens zien wat daarvan komt”.Van meet af aan heeft de stichting zich ook bezig gehouden met de inwoners van het dorpje Csoka, dat drie kilometer van Gruisor ligt. De bevolking van Gruisor en Csoka bestaat uit Roemeens sprekenden en Hongaars sprekenden, kerkelijk aangesloten bij de Rooms Katholieke kerk (het dorp heeft een kleine parochie, zonder eigen pastor), een protestantse kerk en een groep Zevende Dag Adventisten. In beide dorpjes wonen zigeuners; vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Bij de oprichting van de stichting is in de statuten vastgelegd, dat het doel is: het verbeteren van de leefomstandigheden, in de breedste zin van het woord, en zonder enig onderscheid. Dat betekent: alle inwoners moeten kunnen profiteren van hetgeen de stichting met en voor de mensen uit het dorp doet.
 

 
De 1e actie van de stichting, was een kerstpakketten actie. Mensen die tot verschillende kerkgenootschappen behoorden, brachten levensmiddelenpakketten, die naar Roemenië werden getransporteerd. In de loop van de tijd is voor een andere aanpak gekozen: geld inzamelen, om de levensmiddelen in Roemenië te kunnen kopen. Op deze manier steunen wij de Roemeense economie.In de afgelopen jaren is een aantal projecten opgestart. Zo is het schooltje in Gruisor voorzien van centrale verwarming. Tijdens een werkvakantie van jongeren is het schooltje in Csoka grondig opgeknapt. Om te voorkomen dat kinderen niet naar school zouden gaan, omdat ouders het vervoer naar Acatari en Tirgu Mures niet konden betalen, is het leerlingenvervoer bekostigd. Met financiële steun van de Stichting Weeshuis Nijkerk heeft de stichting de laatste twee jaren een tegemoetkoming in de studiekosten kunnen geven. Hiervan hebben ongeveer 20 jongelui, die naar het voortgezet onderwijs of de universiteit gaan, van geprofiteerd. Scholing is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge mensen. Het is de enige manier om kansen te scheppen voor de toekomst. Daarnaast is in de zomer van 2008 tijdens een tweede werkvakantie van jongeren het dorpshuis opgeknapt. In dit dorpshuis is een ruimte gemaakt, waarin een huisarts van elders regelmatig spreekuur komt houden. De spreekruimte is door de stichting ingericht en er worden regelmatig verbandmiddelen en andere benodigdheden naar Gruisor gestuurd. Een plaatselijke timmerman is gesteund bij het opzetten van een eigen bedrijf. Via de Nijkerkse afdeling van Gered Gereedschap is er veel gereedschap naar Gruisor gegaan. Deze gereedschappen worden door één inwoner beheerd, maar zijn door alle mensen te gebruiken. Mensen die dat wilden, konden een renteloze lening afsluiten om vee te kopen. De mensen die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, betaalden deze lening later terug. Het geld bleef in Gruisor en werd aan andere projecten besteed.Het volgende (en grootste) project, was het tuinbouwproject. Op een gepacht stuk grond werden twee tunnelkassen gebouwd, waarin buxus wordt gekweekt. Op het land rondom de tunnelkassen, werden siergewassen gekweekt. Dit project verschaft een aantal mensen werk en inkomen. Het is de bedoeling dat zij zoveel ervaring opdoen, dat zij na verloop van tijd zelf verantwoordelijk kunnen worden voor dit bedrijfje.
 
Ten onrechte menen veel mensen dat hulp aan Roemenië sinds de toetreding tot de EU (in 2007) niet meer nodig is. De realiteit is echter een andere! Op 14 september j.l. stond in een artikel in het dagblad Trouw het volgende:“Roemenië behoort met Bulgarije tot de armste lidstaten. Het land is zwaar getroffen door de economische crisis. Het IMF sprong bij met een lening van 20 miljard euro, maar Roemenië heeft grote moeite om te voldoen aan de voorwaarden. Om het begrotingstekort terug te dringen van zeven naar zes procent, heeft de regering drastische bezuinigingen doorgevoerd. Ambtenarenlonen werden met een kwart gekort en 70.000 ambtenaren werden ontslagen. Omdat een constitutionele rechtbank korting op de pensioenen verbood, verhoogde de regering de BTW van 19 naar 24%”.Met name op het platteland (waar Gruisor en Csoka liggen) zijn de effecten van deze maatregelen waar te nemen. Ouderen en mensen die geen werk kunnen vinden, worden met name gedupeerd. Daarom blijft hulp vooralsnog zeer noodzakelijk.Geïnteresseerd geraakt, of nieuwsgierig geworden? Kijkt u dan eens op www.nijkerkvoorgruisor.nl  Wilt u het werk van de stichting steunen? Uw bijdrage op rekeningnummer 3478.28.922 t.n.v. onze stichting is zeer welkom! Uw gift, waarvoor onze penningmeester graag een kwitantie uitschrijft, is fiscaal aftrekbaar.

NIJKERK – De Stichting Nijkerk voor Gruisor (Roemenië) bestaat dit jaar 10 jaar. Op zaterdag 6 november presenteert de stichting zich bij Autobedrijf Broekhuis, dat eveneens 10 jaar bestaat.

 

Tien jaar geleden nam een aantal Nijkerkers het initiatief tot het oprichten van de Stichting Nijkerk voor Gruisor. Primaire doelstelling: het verlenen van hulp aan de inwoners van dit arme dorp in Transsylvanië, het deel van Roemenië waarin Hongaars de voertaal is. De directe aanleiding tot dit initiatief: Men wist dat Nederlandse toeristen de predikant van Gruisor hadden beloofd nadere contacten aan te gaan en hulp voor de inwoners van Gruisor te organiseren, maar dat deze toezegging niet was waargemaakt. Men kan zich voorstellen dat deze predikant bij de eerste contacten gedacht moet hebben: “Eerst maar eens zien wat daarvan komt”.

Van meet af aan heeft de stichting zich ook bezig gehouden met de inwoners van het dorpje Csoka, dat drie kilometer van Gruisor ligt. De bevolking van Gruisor en Csoka bestaat uit Roemeens sprekenden en Hongaars sprekenden, kerkelijk aangesloten bij de Rooms Katholieke kerk (het dorp heeft een kleine parochie, zonder eigen pastor), een protestantse kerk en een groep Zevende Dag Adventisten. In beide dorpjes wonen zigeuners; vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Bij de oprichting van de stichting is in de statuten vastgelegd, dat het doel is: het verbeteren van de leefomstandigheden, in de breedste zin van het woord, en zonder enig onderscheid. Dat betekent: alle inwoners moeten kunnen profiteren van hetgeen de stichting met en voor de mensen uit het dorp doet.

 

 

De 1e actie van de stichting, was een kerstpakketten actie. Mensen die tot verschillende kerkgenootschappen behoorden, brachten levensmiddelenpakketten, die naar Roemenië werden getransporteerd. In de loop van de tijd is voor een andere aanpak gekozen: geld inzamelen, om de levensmiddelen in Roemenië te kunnen kopen. Op deze manier steunen wij de Roemeense economie.

In de afgelopen jaren is een aantal projecten opgestart. Zo is het schooltje in Gruisor voorzien van centrale verwarming. Tijdens een werkvakantie van jongeren is het schooltje in Csoka grondig opgeknapt. Om te voorkomen dat kinderen niet naar school zouden gaan, omdat ouders het vervoer naar Acatari en Tirgu Mures niet konden betalen, is het leerlingenvervoer bekostigd. Met financiële steun van de Stichting Weeshuis Nijkerk heeft de stichting de laatste twee jaren een tegemoetkoming in de studiekosten kunnen geven. Hiervan hebben ongeveer 20 jongelui, die naar het voortgezet onderwijs of de universiteit gaan, van geprofiteerd. Scholing is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge mensen. Het is de enige manier om kansen te scheppen voor de toekomst. Daarnaast is in de zomer van 2008 tijdens een tweede werkvakantie van jongeren het dorpshuis opgeknapt. In dit dorpshuis is een ruimte gemaakt, waarin een huisarts van elders regelmatig spreekuur komt houden. De spreekruimte is door de stichting ingericht en er worden regelmatig verbandmiddelen en andere benodigdheden naar Gruisor gestuurd. Een plaatselijke timmerman is gesteund bij het opzetten van een eigen bedrijf. Via de Nijkerkse afdeling van Gered Gereedschap is er veel gereedschap naar Gruisor gegaan. Deze gereedschappen worden door één inwoner beheerd, maar zijn door alle mensen te gebruiken. Mensen die dat wilden, konden een renteloze lening afsluiten om vee te kopen. De mensen die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, betaalden deze lening later terug. Het geld bleef in Gruisor en werd aan andere projecten besteed.

Het volgende (en grootste) project, was het tuinbouwproject. Op een gepacht stuk grond werden twee tunnelkassen gebouwd, waarin buxus wordt gekweekt. Op het land rondom de tunnelkassen, werden siergewassen gekweekt. Dit project verschaft een aantal mensen werk en inkomen. Het is de bedoeling dat zij zoveel ervaring opdoen, dat zij na verloop van tijd zelf verantwoordelijk kunnen worden voor dit bedrijfje.

 

Ten onrechte menen veel mensen dat hulp aan Roemenië sinds de toetreding tot de EU (in 2007) niet meer nodig is. De realiteit is echter een andere! Op 14 september j.l. stond in een artikel in het dagblad Trouw het volgende:

“Roemenië behoort met Bulgarije tot de armste lidstaten. Het land is zwaar getroffen door de economische crisis. Het IMF sprong bij met een lening van 20 miljard euro, maar Roemenië heeft grote moeite om te voldoen aan de voorwaarden. Om het begrotingstekort terug te dringen van zeven naar zes procent, heeft de regering drastische bezuinigingen doorgevoerd. Ambtenarenlonen werden met een kwart gekort en 70.000 ambtenaren werden ontslagen. Omdat een constitutionele rechtbank korting op de pensioenen verbood, verhoogde de regering de BTW van 19 naar 24%”.

Met name op het platteland (waar Gruisor en Csoka liggen) zijn de effecten van deze maatregelen waar te nemen. Ouderen en mensen die geen werk kunnen vinden, worden met name gedupeerd. Daarom blijft hulp vooralsnog zeer noodzakelijk.

Geïnteresseerd geraakt, of nieuwsgierig geworden? Kijkt u dan eens op www.nijkerkvoorgruisor.nl  Wilt u het werk van de stichting steunen? Uw bijdrage op rekeningnummer 3478.28.922 t.n.v. onze stichting is zeer welkom! Uw gift, waarvoor onze penningmeester graag een kwitantie uitschrijft, is fiscaal aftrekbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen