Meer anonieme meldingen over drugslabs en afvaldumping

Foto: rechtenvrij

In 2014 ontving Meld Misdaad Anoniem in Hoevelaken 46% meer tips over XTC/GHB-laboratoria dan een jaar eerder, zo blijkt uit een analyse van de jaarcijfers.

Ook het aantal meldingen over gedumpt drugsafval steeg aanzienlijk (50%). Daarnaast kreeg de anonieme meldlijn meer tips over inbraken (+27%). M. stuurde het afgelopen jaar in totaal 15.800 meldingen door naar de politie en andere partners. Mede dankzij deze informatie zijn tot op heden 1.922 verdachten aangehouden, 1.515 misdrijven opgelost en 127 misdrijven voorkomen.

Ruim 9.000 meldingen waren in 2014 druggerelateerd. Opvallend is dat M. de laatste jaren steeds meer tips krijgt over XTC/GHB-laboratoria. Het afgelopen jaar steeg het aantal meldingen over drugslaboratoria naar 161. Naar aanleiding van deze tips zijn tot op heden 16 zaken opgelost en evenveel aanhoudingen verricht. In Moergestel (Noord-Brabant) werden dankzij M.-tips zelfs twee drugslaboratoria in één straat ontdekt. De laboratoria waren allebei ingericht voor de productie van de synthetische drug amfetamine. In beide zaken hield de politie verdachten aan.

Dumping van drugsafval
Het productieproces van harddrugs en de opslag van de benodigde chemische stoffen zijn gevaarlijk voor de omgeving. Daarnaast worden jerrycans met zwaar giftig afval met grote regelmaat gedumpt in natuurgebieden. Het aantal meldingen bij M. over dumping van drugsafval nam in 2014 dan ook met de helft toe (69 meldingen). Dankzij een M.-tip kwam de politie onder andere de dader van een drugsafvaldumping in Drunen op het spoor. In de Brabantse plaats werden eerder zes gedumpte jerrycans met drugsafval gevonden. Hieruit blijkt het nut van melden, zo beaamt Caspar Hermans, programmadirecteur van de Taskforce Brabant Zeeland: “De meldingen van M. over drugslabs, hennepkwekerijen en de dumping van afval leveren een belangrijke bijdrage aan het uitdelen van rake klappen aan de criminele industrie in Brabant en Zeeland.”

Inbraken
Een andere opvallende stijging is het aantal tips over inbraken. Hoewel uit landelijke cijfers van politie en OM blijkt dat het aantal inbraken daalt, is er bij M. vorig jaar meer gemeld over deze vorm van criminaliteit. Over woninginbraken kwamen 249 meldingen binnen (+26%) en over bedrijfsinbraken werd 124 keer gemeld (+25%). Titus Visser, directeur van M.: “Er is veel aandacht voor inbraken in opsporingsprogramma’s. Een inbraak raakt mensen in hun vertrouwde leefomgeving. De mensen die ons bellen hebben informatie over de daders of over de opslag en handel van gestolen goederen. Omdat de dader een bekende is, kiezen zij ervoor om anoniem te melden. Via M. wordt voorkomen dat daders hun gang blijven gaan.” Zo zijn mede dankzij M.-tips twee mannen uit Ede aangehouden voor een woninginbraak in Lunteren. De tips volgden op uitzendingen van Opsporing Verzocht en Dossier Gld. (Omroep Gelderland).

Overvallen
Ook het aantal tips over woningovervallen steeg (+19%). De tips over bedrijfsovervallen daalden (-16%), maar leverden wel mooie resultaten op. Mede dankzij een M.-tip hield de politie een 17-jarige man aan op verdenking van twee gewapende overvallen in Edam. Hij overviel een lunchroom en enkele weken later een snackbar. In beide gevallen ging hij er vandoor met het kasgeld. Verder werden mede dankzij M.-tips vier mannen aangehouden voor een gewapende overval op een tankstation en een straatroof in Almelo. In Roermond hield de politie drie verdachten aan voor een overval op een reisbureau.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen