Naar school gaan is gewoon leuk

Groep 6/7 van basisschool De Open Kring won in 2014 wedstrijd i.v.m. dag van de leerplicht
Groep 6/7 van basisschool De Open Kring won in 2014 wedstrijd i.v.m. dag van de leerplicht
Foto:

Donderdag 20 maart was de Dag van de Leerplicht. Reden voor de gemeente Nijkerk om de leerplicht nog eens goed onder de aandacht te brengen. Want naar school gaan is niet alleen een plicht, maar vooral ook heel erg leuk. 

“Uit de wedstrijd voor basisschoolleerlingen rondom de Dag van de Leerplicht, blijkt dat kinderen graag naar school gaan. Ze kunnen hier zelfs prachtige liedjes over schrijven! Ik ben blij te zien dat, mede door de enthousiaste samenwerking tussen de scholen en gemeente, er een prettige sfeer ontstaat op scholen. Kinderen zitten goed in hun vel en worden optimaal in staat gesteld hun talenten te ontwikkelen”, aldus wethouder René Windhouwer. 
Om het recht om naar school te vieren, konden alle basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 in de gemeente Nijkerk meedoen met een speciale wedstrijd. Iedere groep probeert op zijn eigen creatieve manier een lied te schrijven over de vraag: ‘Wat maakt dat jij naar school te komt?’. Leerplichtambtenaar en tevens jurylid Monique Vedder: “Groep 6/7 van basisschool De Open Kring heeft middels een zelf geschreven lied op ludieke wijze laten zien wat maakt dat zij naar school komen. Zij zijn daarom de terechte winnaars. Leuk ook om te zien dat van dezelfde school nog een stoere rap is binnengekomen van groep 8. Beide klassen hebben taart gekregen, we vinden hun inzet fantastisch!”  Onder het genot van een stuk taart zijn de leerplichtambtenaren het gesprek aangegaan over het recht op onderwijs. Een link naar beide liedjes is op de website van de gemeente Nijkerk (www.nijkerk.eu) terug te vinden. 
Ouderparticipatie
Ouderparticipatie is een van de speerpunten van de Nijkerkse Lokale Educatieve Agenda. Daar wordt in samenwerking met gemeente en het onderwijsveld onder andere nagedacht over de samenwerking tussen scholen en ouders. Betrokkenheid van ouders bij de schoolcarrière van de leerling blijkt van groot belang bij het behalen van een diploma. In het kader van de Dag van de Leerplicht is gesproken met ouders en 1e jaars leerlingen van het Groenhorst Nijkerk, het Corlaer College en Accent Nijkerk over wat maakt dat leerlingen naar school komen. De opkomst was groot en van de gemaakte opmerkingen wordt een verslag gemaakt met aanbevelingen voor school, ouders en gemeente. 
Recht op onderwijs
In de wet is geregeld dat leerlingen van hun 5e tot hun 18e jaar naar school moeten gaan. Bovendien heeft iedereen in die leeftijd recht op onderwijs. Desondanks gaan er wereldwijd 100 miljoen kinderen niet naar school. De toekomst voor deze kinderen is onzeker en meestal niet veel belovend. Gelukkig is dat in Nederland goed geregeld door de leerplichtwet.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen