Bieb komt goed weg met 1 ton minder inkomsten

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Het college wilt met de bibliotheek een contract sluiten, waar een bedrag van 6 ton mee gemoeid is. De raad hielp de bieb aan 1,5 ton extra.

Als journalist had ik vanavond wel een boekje uit kunnen lezen, zoveel schorsingen waren er nodig voor er door de dames en heren politici besloten kon worden. Maar ja, het ging ook wel over een belangrijk onderwerp

Rozema (CU-SGP) benadrukte nog maar eens, dat er substantieel bezuinigd moet worden. Hoe dat dan moet, daarover verschillen het college en de bibliotheek duidelijk van mening. Daarom vond hij het wel een goed idee, om in 2016 de bibliotheek met 1 ton minder te laten doen. De te voeren maatschappelijke discussie moet dan maar duidelijk maken, welke kant de bibliotheek in de toekomst op moet en wat de gevolgen in financiële zin daarvan zijn. Daar was de lokale partij het helemaal mee eens. PRO21 vroeg zich af, waar dat streefbedrag van 2,5 ton eigenlijk op gebaseerd is. Niemand, die er een antwoord op kon geven. Bart Verbeek diende een amendement in om volgend jaar niet verder dan bezuiniging van 100.000 euro te gaan, een bedrag, dat de bibliotheek zelf ook haalbaar vindt.

Het CDA en de VVD schaarden zich achter het collegevoorstel (een contract van 6 ton). Het CDA, omdat die partij van mening is, dat de bibliotheek te weinig laat zien, waar bezuinigd kan worden en de VVD, omdat de liberalen van mening zijn, dat voor 6 ton een prima bieb mogelijk is.

Oppositie boos op wethouder
Tot op dat moment was de discussie helder, maar daarna ontstond er veel verwarring, omdat wethouder Klein met informatie kwam, die eerder nog niet beschikbaar was voor de raadsleden. Behalve voor Rozema, want die had er om gevraagd en had de informatie een paar uur eerder gekregen. Boze gezichten bij de oppositie, omdat die informatie niet gedeeld was. Klompenhouwer (Lokale partij): “kwalijk dat op het allerlaatste moment deze informatie boven tafel komt terwijl die al lang bij de wethouder bekend is”. Burgemeester Renkema: “U heeft er ook niet om gevraagd.”

Schorsing interessant
Toen moest er geschorst worden en tijdens die schorsing bleek in de wandelgangen de enorme kloof tussen politici en deskundigen, zoals Roel Zuidhof, directeur van de bibliotheek. Hij stelde een vraag, die in de brede maatschappelijke discussie nog wel eens terug zou kunnen komen. Waarom geven we als gemeente 20 euro per Nijkerker uit aan de bibliotheek en 80 euro per Nijkerker uit aan sport?

Toch beslissing
Niks beslissen was niet aan de orde en dus werd nog maar een keer geschorst tot het voor alle partijen helder was. De CU-SGP kwam met het voorstel om naast het contract van 6 ton de bibliotheek in 2016 een extra subsidie van 1,5 ton te geven. De coalitiegenoten VVD en CDA stemden tegen, maar de lokale partij en PRO21 waren voor en dus haalde dit amendement het. In 2016 praten we in een brede maatschappelijke discussie verder over de toekomst van de bibliotheek.

2,5 ton
Menigeen vraagt zich af, waar het bedrag van 2,5 ton vandaan komt. Op de publieke tribune liet ex-wethouder financiën Bert de Graaf weten, dat dat bedrag door het college nooit is vast gesteld. Het is een eigen leven gaan leiden. “Ik wilde, dat de bibliotheek na zou nadenken over een aantal bezuinigingsmaatregelen, die alles bij elkaar misschien wel 2,5 ton zouden kunnen opleveren. Het is nooit een streefbedrag geweest”.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen