Niets nieuws in Ronde Tafelgesprek over koopzondagrefendum

Foto: Google Maps

De initiatiefnemers Riemens en Schalk kwamen in de raadszaal toelichten, waarom er een referendum over de koopzondag moet komen: dat moet er komen vanwege in het bijzonder het welzijn van de kleine ondernemers.

Initiatiefnemers Schalk en Riemens
Initiatiefnemers Schalk en Riemens

Volgens Riemens is het referendum een prima democratisch middel om er achter te komen, of de Nijkerkse bevolking wel een koopzondag wil. De winkeliers staan er niet om te springen, aldus Riemens en hij werd daarin bijgestaan door onder andere Jan Gardebroek (Expert): de koopzondag maakt de binnenstad niet gezelliger, naast een ongezellige maandagmorgen, woensdagmiddag en vrijdagavond.

Tegenstanders koopzondag
Tegenstanders koopzondag

Riemens en Schalk hadden ongeveer 100 leden van de NOV een vragenlijst gestuurd. 30 hebben die beantwoord en 25 waren tegen de zondagsopening, zo zeiden ze. De NOV hield in mei zelf ook een enquête onder haar leden. Daarin spraken de meeste leden zich positief uit over de koopzondag, maar exacte cijfers werden (zelfs tot op dit moment) niet genoemd. Volgens Schalk – begin juli –was die enquête absoluut niet representatief. “Van de ongeveer 110 leden heeft maar ongeveer 30 procent gereageerd op de enquête. In Nijkerk en Hoevelaken zijn totaal ong. 170 ondernemers. De uitslag van de enquête houdt in dat we het maar over ong. 15 – 20 ondernemers hebben die te kennen hebben gegeven op zondag open te willen gaan.“ Op een vraag van één van de commissieleden, of Riemens wist, hoe de winkeliers in Hoevelaken tegen de koopzondag aan keken, moest hij het antwoord schuldig blijven.

Volgende week donderdag vergadert de commissie over de vraag, of het referendum gehouden moet worden. De raad beslist er op 24 september over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen