Beautiful ME: Ik mag mezelf zijn!

Foto: Beautiful Me

EDE – “Als ik 18 ben heb ik geen hulp meer nodig”, zei één van de jongeren van het praktijkonderwijs voor de camera in de studio op het ROC in Ede tijdens het project “Beautiful Me!”

Achttien leerlingen de praktijkschool Accent Nijkerk hebben de afgelopen weken deelgenomen aan het maken van zes korte filmpjes, in samenwerking met expertisecentrum Advisium en Accent Praktijkonderwijs Nijkerk. Onder de deskundige regie van een professioneel regisseuse Jelka Anhalt kwamen de opnames tot stand. Anhalt is o.a. bekend van de prijs die zij won op het IDFA-festival.
De filmpjes zijn bedoeld om jongeren op het praktijkonderwijs te laten zien, gewoon zoals ze zijn.

Jongeren op het Praktijkonderwijs worden vaak niet herkend en erkend in onze maatschappij. Ze worden veelal overschat en ook overschatten zij zichzelf. Voor jongeren van het praktijkonderwijs is de wereld complex en moeilijk te overzien. “Ik had ook wel naar de HAVO gekund, maar ik wil nu eenmaal metselaar worden” en “over tien jaar ben ik misschien wel oma!” (meisje 15 jaar) zijn uitspraken die langskomen bij het maken van de filmpjes. De laatste uitspraak geeft aan dat het begrip tijd soms te abstract en moeilijk te bevatten is.

Ondersteuning, erkenning, inzicht in en begrip voor deze groep jongeren is zo belangrijk. Er is maar weinig materiaal beschikbaar om deze jongeren en hun omgeving te helpen/begeleiden.
Door het maken van deze korte filmpjes, die begeleid gaan worden met werkbladen, hoopt Beautiful Me! inzicht te geven in de moeilijkheden die deze jongeren dagelijks ondervinden. Maar ook hoopt Beautiful Me! een beeld te geven van deze mooie mensen die met veel inspanning en moeite proberen zo zelfstandig en probleemloos mogelijk te functioneren in onze steeds complexer wordende maatschappij.

De korte filmpjes worden neutraal, “oordeelloos” en herkenbaar. Ze worden begeleid door werkbladen en dienen als ondersteuning voor deze jongeren en hun omgeving (ouders, leerkrachten, werkgevers, hulpverleners, etc.).
. De thema’s die aan de orde komen zijn:
• De licht verstandelijke beperking
• Vrienden maken en houden
• Omgaan met pesten en gepest worden
• Omgaan met seksualiteit
• Zoeken van en accepteren van hulp en ondersteuning
• Toekomst

In het voorjaar van 2016 zijn de de filmpjes waarschijnlijk klaar en kan ook ’s Heeren Loo hiervan gebruik gaan maken. Het project Beautiful ME! is een samenwerking van expertisecentrum Advisium en Accent Praktijkonderwijs Nijkerk. Het wordt financieel ondersteund door diverse fondsen zoals, Fonds verstandelijk gehandicapten, Stichting voorzorg Utrecht en Cornelia Stichting.

2015-12-08 accent  beautiful me 2

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen