eigen bijdrage WMO onderzocht

Foto: Arjen Gerritsma

Op verzoek van de lokale fractie van de ChristenUnie-SGP gaat de gemeente onderzoek doen naar de mogelijke stijging van de eigen bijdrage in de WMO.

Een motie van die strekking werd donderdag 18 december door de gemeenteraad aangenomen. Vanaf 1 januari kan de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld dagbesteding en begeleiding stijgen. Dit is het gevolg van nieuwe landelijke wetgeving. Op dit moment is het nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn voor cliënten in Nijkerk.

Marieke Doddema, raadslid voor de ChristenUnie-SGP en initiatiefnemer: ‘In de media is veel aandacht geweest voor een onderzoek waaruit blijkt dat de eigen bijdrage in een aantal gemeenten flink stijgt. Onze fractie wil graag weten of dit in Nijkerk ook het geval is, zodat we kunnen inschatten of inwoners hierdoor in de problemen komen. Daarom hebben we het initiatief genomen voor deze motie.”

Naast een onderzoek naar de stijging van de eigen bijdrage roept de motie op om ook in beeld te brengen of er ongewenste stapelingseffecten optreden. Dit kan wanneer cliënten gebruik maken van meerdere vormen van zorg waarover een eigen bijdrage betaald moet worden. Het kan zijn dat er dan een stapeling van kosten plaatsvindt. De voltallige raad stemde in met de motie. Wethouder Klein is verzocht de raad in het najaar over de uitkomsten van het onderzoek te informeren. Wanneer u signalen opvangt van mensen in uw omgeving die financieel in de problemen komen door een stijging van de eigen bijdrage of zelf de eigen bijdrage niet meer kunt betalen, wordt u geadviseerd om contact op te nemen met het gebiedsteam van de gemeente (telefoonnummer 14 033).

Dossier:
'

Reacties

article
57240
Op verzoek van de lokale fractie van de ChristenUnie-SGP gaat de gemeente onderzoek doen naar
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/57240/eigen-bijdrage-wmo-onderzocht/
2015-12-21T08:55:26+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2015/09/24211332/2015-09-23-doddema.jpg
Donkere Bezuinigingswolken, nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Nieuws