Bruisend Nijkerk: een levendige gemeente waar we trots op zijn

De dialooggroep Economie en bedrijfsomgeving (‘Samen aan Zet’) presenteerde op donderdag 29 september zijn visie aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk.

De gemeenteraad kan zich uitstekend vinden in de lijnen die de dialooggroep de komende jaren ziet op het gebied van economie, arbeidsmarkt, duurzaamheid, recreatie en toerisme. Zij dringt er op aan om in de uitwerkingsfase ook de doelgroepen te blijven betrekken die zich niet hebben aangemeld om mee te praten, maar wel belangrijk zijn. Voorbeelden daarvan zijn vertegenwoordigers van het onderwijs en de grote bedrijven van Nijkerk. Ook het college van B&W gaf tijdens deze avond aan blij te zijn met de visie.

20 inwoners en belanghebbenden

De dialooggroep Economie en bedrijfsomgeving is na ‘Leefstijl’ de tweede die in het kader van de Dialoog ‘Samen aan zet’ een visie presenteert. Circa twintig inwoners en belanghebbenden hebben zich in vier bijeenkomsten gebogen over kansen, ontwikkelingen en bedreigingen binnen de onderwerpen in hun cluster. Zij stelden zich vragen zoals: ‘Welke onderwerpen zijn binnen economie, onderwijs, arbeidsmarkt, recreatie en toerisme van belang?’ en ‘Welke rol hebben samenleving en gemeente?’.

Nijkerk: een levendige stad, iedereen doet mee

De dialooggroep wil een gemeente, die bekend staat als ‘een levendige gemeente waar we trots op zijn’ en waar veel mogelijkheden zijn voor ondernemers, inwoners en toeristen. Belangrijke aspecten zijn daarbij een vitale en duurzame economie, waarin iedereen meedoet. De dialooggroep vindt een modern en aantrekkelijk vestigingsklimaat met oog voor innovatie en duurzaamheid belangrijk. Er moet meer toegewerkt worden naar ont-regelgeving en ondernemerschap en innovatie moet worden gestimuleerd..

Om dit te bereiken zijn ontwikkeling van bedrijventerreinen en woningbouw, bereikbaarheid en infrastructuur van alle kernen van belang. Een andere belangrijke randvoorwaarde voor een vitale economie is werkgelegenheid. In de visie komt een gezonde arbeidsmarkt, waar aandacht is voor bijzondere doelgroepen zoals jongeren of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook duidelijk naar voren. Voor een goede economie en gezonde arbeidsmarkt is onderwijs en het betrekken van jongeren de basis. Voor een bruisend Nijkerk met een bloeiend toerisme zijn onderscheidende, aantrekkelijke kernen, buitengebied en water van belang. Om meer mensen van buitenaf te trekken als bezoeker, inwoner, of bedrijf moeten de voorzieningen, veiligheid, evenementen/cultuur en activiteiten in de diverse kernen nog aantrekkelijker gemaakt en verder uitgebouwd worden.

De speerpunten van de dialooggroep zijn samen te vatten onder samen bouwen aan ‘Sterk Merk Nijkerk’

Samen is ook echt samen

Samenwerking is een belangrijk item voor de dialooggroep Economie & Bedrijfsomgeving. Betere samenwerking tussen bedrijfsleven, instellingen, inwoners, onderwijs en overheid is nodig om de visie tot een succes te maken. Dat vraagt eigen verantwoordelijkheid, inzet en een pro-actieve houding van alle betrokkenen. Een positieve ‘vibe’: elkaar wat gunnen en denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Bij de aftrap van de Dialoog ’Samen aan Zet’ in mei overhandigde de gemeente een sleutel aan de samenleving. Bij de presentatie van de visie op 29 september gaf de dialooggroep de helft van de sleutel terug aan de gemeente. De boodschap was helder: deze visie bereiken kan de dialooggroep niet alleen; gemeente en samenleving moeten samen de kar trekken. Alleen dan zal het de sleutel tot succes zijn.

Reactie vanuit college en gemeenteraad

Zowel de raadsfracties als het college van burgemeester en wethouders spraken hun steun uit voor de visie van de dialooggroep Economie en bedrijfsomgeving. De deelnemers aan de dialooggroep zijn boven hun eigen belang uitgestegen en hebben een brede visie neergelegd, waarin ‘iedereen moet kunnen meedoen’ en ‘samen’ sleutelwoorden zijn. In de visiefase is de dialooggroep in staat gebleken om ook doelgroepen die niet aan tafel zaten bij het formuleren van de visie te betrekken. Verschillende raadsfracties drongen er op aan om deze ‘stakeholders’ ook niet te vergeten in de uitwerkingsfase die nu volgt. Daarnaast kwam vanuit de politiek naar voren dat het belangrijk is om te denken vanuit het grote geheel; we zijn niet drie aparte kernen, maar samen Nijkerk en maken ook deel uit van de regio.

Vervolg

Er zijn vijf clusters van onderwerpen: Leefstijl, Economie en bedrijfsomgeving, Veiligheid en handhaving, Wonen en woonomgeving, Sociaal domein. De planning is, dat het cluster Leefstijl en het cluster Economie en bedrijfsomgeving dit jaar worden afgerond. De komende tijd gaat de dialooggroep Economie en bedrijfsomgeving samen de visie uitwerken in gerichte activiteiten en voorzieningen. De leden van de dialooggroep gaven aan dat zij zin hebben om nu naar de concrete uitwerking van de visie te gaan. Ze zullen daarbij ook een prioritering en verdeling van financiële middelen aangeven. Ook beschrijft de groep bij deze concrete voorstellen wat volgens hen de de relatie tussen overheid en samenleving is, als het gaat om taakverdeling, bemoeienis en regie.

College en gemeenteraad nemen vervolgens eind 2016 een beslissing over de visie en de uitwerking van deze visie. Voor cluster 1, Leefstijl, geldt een soortgelijke planning. De overige clusters starten in januari.

De visie en achtergrondinformatie is te lezen op de website van de gemeente.

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen