Buitenlandse leerkrachten in stadhuis

Een groep leerkrachten uit vijf Europese landen heeft woensdagmorgen 26 oktober het stadhuis bezocht van Nijkerk.

Ze zijn in Nijkerk op initiatief van basisschool Holk dat deelneemt aan het Erasmus+ project dat loopt tot medio 2018. Samen met het team van Holk nemen zij deel aan een zgn. Erasmus+ project. Dit is een samenwerkingsproject van de Europese Unie, waarbij leerkrachten en leerlingen elkaar over en weer bezoeken. Thema’s van samenwerking zijn: autonomie van leerlingen en het in de klas realiseren van een zogenaamde  Rijke Leeromgeving.Het is de bedoeling dat in die tijd veel leerlingen uit Europa naar Nijkerk komen, maar ditmaal is er eerst ruimte voor een zogeheten ‘teachersmeeting’.

Afwisselend programma

De leerkrachten werden welkom geheten door de wethouders Patricia van Loozen en Nadya Aboyaakoub. In haar hoedanigheid als loco-burgemeester ontving Van Loozen allerlei aandenken vanuit de diverse landen, meestal gesigneerd door de plaatselijke burgemeester.

Thema van die morgen was lokaal onderwijsbeleid. Verschillende Europese landen hebben te maken met gedecentraliseerde taken vanuit de landelijke overheid naar de gemeentes. De wethouder en haar ambtenaren gaven een toelichting op de wijze waarop dit in Nijkerk is georganiseerd. Het was een interessante ochtend waarbij de situaties in de verschillende Europese landen met elkaar werden vergeleken en besproken. De gasten waren onder de indruk over de manier waarop binnen Nijkerk de jeugdzorg steeds concreter vorm krijgt. De wethouder benadrukte dat uitgangspunt van samenwerking steeds is het belang van het kind binnen onze gemeente.

De internationale leerkrachten, die in Putten verblijven, praten mee over onderwijs. Ze komen kijken in de klassen en gaan ook nog een dagje uit naar Den Bosch voor een masterclass bij het onderwijsexpertisebureau M&O Groep.

De gasten zijn Daniela Kunz, Simone Becker en Gisela Schuster uit het Duitse Neurenberg, Polona Kolšek uit het Sloveense Celje, Hermenegildo Pateiro uit het Portugese Sousel, Osman Balkan uit het Turkse Avcilar en Francisco Salas, Marisol Moreno, Agustín Galván en Julián Hidalgo uit het Spaanse Malaga. In het vervolg van dit project worden vanuit school Holk ook enkele scholen in Europese landen bezocht.

Na het bezoek van de gasten uit Duitsland, Turkije, Slovenië, Portugal en Spanje aan het stadhuis was er een stadswandeling. De gasten blijven nog t/m zaterdagmorgen in Nijkerk.

bijdrage van Kees van den Heuvel en Edo Giel

Reacties

gallery
74950
Een groep leerkrachten uit vijf Europese landen heeft woensdagmorgen 26 oktober het stadhuis bezocht van
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/74950/buitenlandse-leerkrachten-stadhuis/
2016-10-26T11:24:49+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2016/10/26105730/2016-10-26-buitenlandse-scholen-bij-holk-05.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Nieuws