Arkemheenpolder: Grootste particuliere grondruil in Nederland ooit

Foto: Kees van den Heuvel

In het Stoomgemaal Arkemheen vond maandagmiddag 19 december een bijzondere overdracht plaats.

2016-12-19-grondruil-arkemheen-taart-19-12-notaris-en-gedeputeerde-1

In het bijzijn van de notarissen Veldjesgraaf en Van Doleweerd, gedeputeerde Van Dijk en diverse grondeigenaren en organisaties werd de overeenkomst getekend van de grootste particuliere grondruil die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Van zeventig hectare grond in de polder Arkemheen wordt natuur- en weidevogelgebied gemaakt. Met deze kavelruil komt een einde aan een serie van kavelruilen die tussen 2010 en 2016 de basis hebben gelegd voor drie nieuwe natuurgebieden en de landbouwstructuur in de polder. Bij de deal zijn elf particuliere agrariërs en Staatsbosbeheer betrokken. Zij hebben in overleg met agrarische en natuurorganisaties een inrichtings- en beheerplan gemaakt. Voor 15 andere agrariërs is bovendien de landbouwstructuur verbeterd.

2016-12-19-grondruil-arkemheen-taart-19-12-sam-gerssen-en-wim-van-veelen-1Bij de feestelijke ondertekening was tevens wethouder Wim van Veelen aanwezig. De gedeputeerde mocht nadien als eerste een twee speciale taarten aansnijden.

bijdrage Kees van den Heuvel

Nederlands eerste particuliere weidevogelreservaat

Eerdere ruilingen hebben de basis gelegd voor twee nieuwe natuurgebieden voor de kleine zwaan en smient. In dit laatste kavelruilproject verruilt 110 ha van eigenaar, waarvan ruim 70 ha aan voormalig BBL-gronden van provincie Gelderland. Door deze ruil kan ruim 70 ha om worden gevormd naar het eerste Nederlandse particuliere weidevogelreservaat. De omvorming gaat plaatsvinden aan de hand van een door agrarische natuurvereniging Stichting Biotoopverbetering Agrarisch Overleg, elf agrariërs en particuliere organisaties en Staatsbosbeheer gedragen en uit te voeren inrichtings- en beheerplan.

Weidevogelnatuur en landbouw beter op elkaar afgestemd

De natuurgronden in dit nieuwe weidevogelreservaat liggen na de ruil aaneengesloten. Weidevogels hebben meer profijt van één groot leefgebied dan van kleine versnipperde gebiedjes. En de dertien eigenaren kunnen zo makkelijker het beheer aanpassen op de functie van de percelen. Voor vijftien andere agrariërs verbetert tegelijkertijd de landbouwstructuur, doordat hun percelen dichter bij elkaar komen te liggen.

Vertrouwen als basis voor succesvolle gebiedsontwikkeling

Kenmerkend voor dit project is volgens Bram Lodder (districtsmanager gebiedsinrichting bij Kadaster) de betrokkenheid van de agrariërs, het grote onderlinge vertrouwen en een hele sterke commissie. Projectleider Jaap Floor van Gebiedscoöperatie O-gen vond het een prachtige klus om dit proces te begeleiden: “In het afgelopen jaar is de fundering gelegd voor de inrichting van een nieuw weidevogelreservaat in Arkemheen, opgebouwd uit een unieke eigendoms- en beheerssituatie. Wat iedereen voor onmogelijk hield is door de goede samenwerking en positieve instelling van alle betrokkenen toch gelukt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen