Klopt het, of niet, de kosten voor het zwembad?

doelgroepenbad
doelgroepenbad
Foto: architectenbureau Bos

In een commissievergadering vorige week ging het over extra kosten voor het zwembad.

nijkerke.nieuws.nl schreef daar een bericht over en deelde dat – zoals gebruikelijk – op Facebook. Marcel Van De Weerdhof voreg aan VVD’er Richard van Hussel of het bericht klopt?

Het antwoord van Richard van Hussel

“in 2015 is bij de besluitvorming uitgegaan van een jaarlijkse exploitatielast voor de gemeente van € 660.000 door alle mutaties daarna, waaronder de glijbaan, zal dit nu circa € 663.000 per jaar gaan bedragen. De exploitatie last voor de gemeente is het bedrag dat de gemeente jaarlijks moet bijdrage aan afschrijving, personeelskosten etc. Dit omdat de opbrengsten uit kaartverkoop, verhuur en horeca onvoldoende zijn. Het is dus een dekking voor het te verwachtte verlies voor de exploitant. Een exploitant kan dus geld verdienen door een kleiner verlies te realiseren. Tot slot alle zwembaden hebben een exploitatie te kort, voor de huidige baden in Nijkerk is dit samen bijna € 1 mio per jaar. Wanneer je een zwembad met winst zou willen exploiteren worden de kaartjes erg duur en/of moet je andere inkomsten hebben denk bijvoorbeeld aan de Eemhof waar je bij het huren van een huisje meebetaald aan de zwemvoorziening.
Duidelijk zo?”

De reactie van Joop van Ruler (CDA)

“Helaas weer geen volledig verhaal van de VVD. De exploitatielasten voor het zwembad waren ooit € 983.000. Dat waren de kosten inclusief het schoolzwemmen dat inmiddels is afgeschaft, het buitenbad dat inmiddels is gesloten en verlaging van het onderhoudsniveau. Als wij dat in mindering brengen blijft er uiteindelijk € 553.000 over voor het nieuwe zwembad. Daar zijn wij nu al ruim overheen.
Bovendien zijn de exploitatiekosten van het nieuwe zwembad verlaagd door een greep in de Algemene reserve te doen van € 1,1 mln en de grondprijs te halveren terwijl het bedrag van de investering gelijk bleef. De ruimte die ontstaat door de halvering van de grondprijs is vervolgens weer besteed aan prijsstijgingen en recreatieve voorzieningen. Kosten die ten laste worden gebracht van de reserves en het grondbedrijf zie je dus niet terug in de exploitatielasten van het zwembad, maar worden wel gemaakt.

Vervolgens was er nog extra geld nodig voor recreatieve voorzieningen, maar die worden weer weggestreept tegen de verwachte extra bezoekers, waarvan het maar de vraag is of die ook echt gaan komen. Zelfs deskundigen zeggen dat de toename van het aantal bezoekers moeilijk is te bepalen. Kortom, de kosten voor het nieuwe zwembad lopen echt wel fors op. Zie verder het bovenstaande bericht van Nijkerk Nieuws.”

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen