1e dak “Zon op Nijkerk” in werking gesteld (video & foto’s)

Op één van de daken van Kuyer metaal liggen 200 zonnepanelen, betaald door 16 deelnemers, verenigd in een coöperatie.

Wethouder Van Veelen stelde samen met Eric Kuyer, die zijn dak om niet beschikbaar stelde, het systeem in werking. De leden van de coöperatie waren er natuurlijk bij. Wat zo’n zonnepaneel kost en wat het oplevert, kunt u hier lezen.

Meer daken

Het is voor het eerst dat een dergelijk burgerinitiatief in deze vorm gerealiseerd is in Nijkerk. En binnenkort wordt nog een dak van een installatie voorzien. In het kader van ‘Zon op School’ is het dan de beurt aan Basisschool De Hoeksteen. De panelen daarvoor zijn inmiddels allemaal al verkocht. Inschrijven kan nog wel voor zonnepanelen op het dak van de Maranathaschool. Binnenkort kunnen ook inwoners van Hoevelaken samen duurzame lokale stroom opwekken. Zon op Nijkerk legt namelijk de laatste hand aan de voorbereidingen voor het eerste dak in Hoevelaken.

De achtergronden

Duurzaamheid doe je samen!
In de gemeente Nijkerk is een groep inwoners een duurzaam burgerinitiatief: Zon op Nijkerk. De vrijwilligers van de stichting willen het voor alle inwoners van de gemeente mogelijk maken om heel gemakkelijk over te stappen op zelf geproduceerde zonne-energie. Schoon produceren en schoon consumeren. Zon op Nijkerk werkt met veel partners samen zoals de gemeente Nijkerk, Zon op Nederland en de Rabobank. Maar het meest belangrijk zijn de bedrijven en instellingen die hun dak in bruikleen geven aan Zon op Nijkerk: voor niets! Deelnemer van het eerste uur is Eric Kuyer. Op het dak van het bedrijf Kuyer Metaal gaat in maart de eerste Nijkerkse coöperatieve zonne-installatie schone energie produceren.

Initiatief
Zonne-energie opwekken via zonnepanelen is niet alleen nodig maar ook populair! Maar helaas niet voor iedereen mogelijk. Soms is door schaduw je dak niet geschikt of vanwege de ligging ten opzichte van de zon ‘op het noorden’. Soms wil je liever geen panelen op je eigen dak omdat het op jouw huis gewoon niet mooi is. Of je woont in een monument, of je huurt. En heel belangrijk: je wilt wel maar hebt geen zin al dat ‘gedoe’. Daar komt nu verandering in! Zon op Nijkerk is een burgerinitiatief met als doel het voor iedereen mogelijk te maken om energie op te wekken uit de zon. Niet op je eigen dak, maar meedoen aan grote installaties op het dak van bedrijven, scholen of instellingen. De panelen zijn niet van jou, ze zijn eigendom van de coöperatie. Maar jij doet mee in die coöperatie en bent dus mede-eigenaar van de hele installaties. De coöperatie regelt alles. Als je mee wilt doen met het besturen van de coöperatie vinden we dat fantastisch, wil je gewoon alleen genieten van schone lokale energie: welkom! Zon op Nijkerk werkt via de zogenaamde postcoderoos, lokaal dus. ‘Jouw’ panelen zijn dus altijd in de buurt. Samen werken we zo aan een beter en schoner Nijkerk: 100% lokaal, 100% duurzaam.

Coöperatie
Zon op Nijkerk is een coöperatieve vereniging met uitgesloten aansprakelijkheid. Dat is zo geregeld in de Energiewet en zo creëren we de meeste voordelen. Als deelnemer van Zon op Nijkerk wordt je dus ook lid van de coöperatie. Als je lid wordt betaal je mee, éénmalig, aan de kosten die de coöperatie maakt om de zonne-installatie te bouwen. Je kunt al meedoen met één zonnepaneel. Met het geld dat de leden inleggen zorgt het bestuur van de coöperatie ervoor dat alles wordt geregeld. Je hoeft dus alleen maar te wachten op de zon!

Met de zonne-installatie wekken we elektrische energie op, stroom dus. Die stroom gaat via een eigen aansluiting van de installatie naar het elektriciteitsnetwerk. Zo kunne we de stroom verkopen aan een energiebedrijf. Dat is altijd een ‘groene’ energieleverancier die zo onze groene stroom weer kan verkopen aan hun klanten. Het geld dat de coöperatie daarmee verdient wordt uitgekeerd aan de leden. Hoe groter jouw aandeel, hoe groter de winst.

Maar het echte voordeel komt uit onverwachte hoek, de belastingdienst! De overheid heeft het mogelijk gemaakt dat deelnemers in een lokale energiecoöperatie 100% korting krijgen op de energiebelasting. Als je jouw energierekening eens goed bekijkt zie je dat het grootste deel van de rekening bestaat uit energiebelasting en BTW over die belasting. Voor elke kWh stroom die een deelnemers opwekt in de coöperatie krijgt hij 100% korting op die energiebelasting. Samen met de opbrengst uit de productie van elektriciteit heb je dus eigenlijk gratis stroom! Natuurlijk moet je daar wel vooraf voor betalen. Maar met de huidige regelgeving heb je jouw geld in 7 jaar al terugverdiend. Omdat we de installaties minstens 15 jaar in gebruik houden verdien je de investering dus gemakkelijk twee keer terug.

Meedoen betekent ook opletten. Niet alle energieleveranciers in Nederland willen meewerken aan dit systeem. Vaak zul je dus moeten overstappen naar een nieuwe leveranciers. Dat is altijd een energiebedrijf die 100% groene stroom en groen gas levert. En meestal ook nog goedkoper dan je huidige leverancier! Bij Zon op Nijkerk kun je uitrekenen wat voor jou verstandig is. Als je wisselt is dat geen probleem, Zon op Nijkerk zorgt ervoor dat alles soepel verloopt.

De coöperatie is een vrijwilligersorganisatie. Niemand krijgt iets voor zijn inzet, tenminste geen geld. Toch is het uitdagend om je steentje bij te dragen. Iedereen die lid is van de coöperatie wordt ook uitgenodigd om zich voor de Zon op Nijkerk in te zetten. We willen immers samen zoveel mogelijke duurzame energie mogelijk maken. En we zijn niet de eerste in Nijkerk. Er zijn in ons land al veel gemeenten voorgegaan en op veel plaatsen wordt al succesvol samen stroom gemaakt uit de zon! We maken dus niet alleen Nijkerk beter en schoner, maar samen werken we ook aan een schoner en beter Nederland!

Samenwerking met bedrijfsleven, onderwijs, gemeente en Rabobank
Zon op Nijkerk is een coöperatie die is opgericht door de onafhankelijke stichting Duurzaam Nijkerk: een enthousiaste groep inwoners met een ‘groen hart’. Ze zetten zich in om projecten te initiëren en te ondersteunen die Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken duurzamer maken. Voor en door burgers. Als je goede groene ideeën hebt willen we samen met jou onderzoeken hoe we dat kunnen realiseren.

En ze doen dat niet alleen. De gemeente Nijkerk steunt het initiatief door het beschikbaar stellen van daken van openbare gebouwen. Voor de gemeente is duurzaamheid enorm belangrijk, in 2030 immers moet Nijkerk CO2-neutraal te zijn. Wethouden Van Veelen roept burgers dan ook op om mee te doen aan Zon op Nijkerk: ‘Doe mee aan Zon en lever zo een bijdrage aan duurzaamheid in je eigen buurt. Samen zijn we immers verantwoordelijk voor een duurzaam Nijkerk”.

Kuyer Metaal in Nijkerk is de eerste ondernemer die geheel belangeloos zijn dak in gebruik geeft aan Zon op Nijkerk. En zonder die daken kunnen we niets! We roepen dan ook alle ondernemers in de gemeente op om te onderzoeken of hun dak geschikt is. Zon op Nijkerk komt graag met hen in contact. Maar let op, we doen dit voor een betere wereld, een ondernemer krijgt dus niets voor het gebruik van zijn dak. Maar als ondernemer kun je wel participeren in de installatie: maximaal 20% van de investering mag ‘zakelijk’ zijn. Omdat voor ondernemers over het eerste stukje elektriciteitsverbruik dezelfde energiebelasting geldt als voor burgers is er voor hen dus ook voordeel.

Duurzaamheid en onderwijs
We willen Nijkerk een beetje beter achterlaten voor onze kinderen. En die doen daar inmiddels heel actief zelf aan mee. HSN-scholen de Hoeksteen en Maranatha zijn enthousiaste partners van Zon op Nijkerk. Die samenwerking noemen we Zon op School. Voor beide projecten hebben zich al tientallen geïnteresseerden aangemeld. Maar er is ruimte voor nog veel meer deelnemers! Zonne-energie op het dak van de school in uw wijk. Daar kunnen ouders en buurtbewoners volop van profiteren. En waar het kan, worden de leerlingen betrokken bij het project. Een lesprogramma in de school en een wervingscampagne de met en door de leerlingen. ”Zo dragen we allemaal vanuit ons eigen kunnen een steentje bij aan duurzaamheid en de wereld een beetje beter maken”, zo sluit de voorzitter van Zon op Nijkerk , Michel van Rooyen, tevreden af.

“De achtergronden” is een bijdrage van Monique van Rooyen, gepubliceerd in  “Dichterbij Randmeren” van de Rabobank

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen