Groen Links wint op Corlaer College

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Als het aan de leerlingen van het Corlaer College had gelegen, was GroenLinks de grootste partij geweest met 22% van de stemmen.

De VVD was goede tweede met 20,5%. Dit zouden ongeveer 33 en 30 zetels zijn geweest.

De ChristenUnie, D66 en de PVV volgden op enige afstand met respectievelijk 12%, 10,7% en 10,1%. Het CDA eindigde met 9,5% op een goede zesde plaats. De andere partijen volgden op ruime afstand. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen die bekend is gemaakt op het Corlaer College en landelijk bij ProDemos in Den Haag. Ook op Corlaer was de PvdA de grote verliezer met slechts 3,6%.

In totaal hebben 380 leerlingen van de Havo/VWO afdeling op het Corlaer College hun stem uitgebracht. 61% woont in Nijkerk, 19% in Amersfoort, 13% in Bunschoten-Spakenburg. De overige 7% in andere buurgemeenten. De meisjes hadden een aandeel van 54% en de jongens 46%. Tijdens verschillende lessen is er de afgelopen periode ook aandacht besteed aan de standpunten van de diverse politieke partijen.

In totaal stemden landelijk 140.964 jongeren van scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Ook landelijk kwam GroenLinks bij de Scholierenverkiezingen als grootste partij uit de bus met 19,3% van de stemmen. Omgerekend zouden dit 30 Kamerzetels zijn. Op de tweede plek eindigt D66 met 17,4 % (27 zetels). De VVD is de derde partij met 15,1% (24 zetels).

De PVV eindigt bij de landelijke scholieren op de vierde plaats met 12,6% (20 zetels). De afstand tot de volgende partijen is vrij groot. Op vijf eindigt het CDA met 5,6%.

Groenhorst Nijkerk en het Hoornbeeck College deden niet mee aan de scholierenverkiezingen

Reacties