Bijzonderheden van Gered Gereedschap

Foto:

Van het maken van een podium tot het opknappen van een kolomboormachine, het gebeurt allemaal bij Gered Gereedschap.

Elkaar helpen levert de Brink een podium op


Gered Gereedschap Nijkerk heeft een oproep geplaatst bij de Nijkerkse Uitdaging voor de levering van platen multiplex om kisten te maken voor vervoer van opgeknapte oude gereedschappen.

De Nijkerkse Uitdaging is een netwerk van bedrijven dat maatschappelijke organisaties wil ondersteunen. Er is er een deal gemaakt met “Plezier bouw” Nijkerk die 40 platen multiplex wilde leveren. Daaraan is een voorwaarde gekoppeld dat voor creativiteitscentrum de Brink een podium wordt gemaakt.

Met de sponsoring van het zaagwerk door de Formido bouwmarkt is door medewerkers van Gered Gereedschap het timmerwerk verricht. Het resultaat is een podium bestaande uit zes elementen van een vierkante meter die gekoppeld kunnen worden tot één geheel of onderdelen hiervan. Het podium is afgeleverd en dat geeft alle betrokkenen een goed gevoel.

Want “ we benne op de wereld om mekaar om mekaar te helpen nietwaar” zoals een bekende Nederlander al zong
Recentelijk is door Gered Gereedschap voor de inlevering van oud gereedschap een nieuw inzamelingspunt in gebruik genomen gevestigd aan de grens van Nijkerk en Putten bij Schippers Landbouwmechanisatie aan de Nijkerkerweg.

Oud en bijzonder

Onder deze noemer komen er met enige regelmaat gereedschappen, machines en werktuigen binnen bij Gered Gereedschap die je best wel bijzonder kunt noemen. Is het niet op grond van de leeftijd dan wel om feit dat niemand weet wat het is en waarvoor het werd gebruikt. Gaat het wel om de zichtbare oudheid dan schat je soms een jaartal dat thuishoort in de buurt van de vorige eeuwwisseling = jaar 1900.

Een voorbeeld daarvan is een kolomboormachine, die geschat zo’n 75 jaar oud moet zijn. Gemaakt in Amerika door een firma Walker and Turner die niet succesvol gegoogeld werd. Robuuste degelijkheid die je tegenwoordig in deze vorm niet meer ziet.De elektromotor loopt nog, alle onderdelen functioneren nog en als alle “specialisten” er hun deel aan hebben opgeknapt dan kan de machine met wat kleine veiligheidsaanpassingen zo weer 75 jaar mee.

Momenteel wordt gekeken in welk project deze machine een plaats kan krijgen om verscheept te worden naar een nieuwe werkplaats in Afrika.

bijdrage van Karel Schirmer

Reacties