Sociaaldomeinraad en gemeente trekken samen op

Foto:

Welke rol wil de Sociaaldomeinraad nu en in de toekomst vervullen voor de Nijkerkse samenleving?

Over deze vraag heeft de Sociaaldomeinraad zich de afgelopen maanden gebogen. De Sociaaldomeinraad wil niet langer alleen een formele adviescommissie zijn, maar ook signalen uit de samenleving ontvangen, zodat meegedacht kan worden met de gemeente. Deze intenties werden door de Sociaaldomeinraad opgeschreven in een ‘statement’, dat op 30 maart mede werd ondertekend door wethouder Marly Klein.

Veranderende rol van de gemeente en Sociaaldomeinraad

De manier waarop de gemeente met inwoners en organisaties omgaat is sterk aan het veranderen. De gemeente laat steeds meer het initiatief voor het opstellen en uitvoeren van beleid bij de samenleving. Dit betekent voor de Sociaaldomeinraad dat er steeds minder om formeel advies wordt gevraagd en er steeds meer behoefte is aan informatie en signalen vanuit de samenleving.

“En dit is een behoorlijke omslag”, zo legt Evert Wulfsen, voorzitter van de Sociaaldomeinraad uit: “Vanuit de gemeente is er steeds meer behoefte om mee te denken met het opstellen van beleid en signalen vanuit onze achterban in te brengen. Dat vraagt een andere inzet van onze leden, maar ook van de gemeente. Het is van belang dat beide partijen elkaar continue op de hoogte houden en steeds meer samen optrekken bij nieuwe ontwikkelingen.”

Wethouder Marly Klein kijkt met vertrouwen naar de vernieuwde Sociaaldomeinraad: “De decentralisaties in het sociale domein zijn nog maar net achter de rug en nu al zitten we volop in de volgende veranderingen, bijvoorbeeld met de Dialoog Samen aan Zet. Dit vraagt behoorlijke inzet en flexibiliteit van de Sociaaldomeinraad. We weten niet precies hoe de toekomst eruit ziet en we vinden het fijn dat de Sociaaldomeinraad deze zoektocht naar haar nieuwe rol samen met ons aan wil gaan.”

De Sociaaldomeinraad

De Sociaaldomeinraad is een onafhankelijke commissie die bestaat uit negen leden. De leden zijn vanuit persoonlijke of (vrijwilligers- of werk)ervaring betrokken bij het Sociaal Domein. Het zijn onderwerpen op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen. De Sociaaldomeinraad geeft het college van burgemeester en wethouders advies over het beleid en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. Ook wil zij zich inzetten als klankbord voor inwoners die hulp nodig hebben om zelfstandig te functioneren in het dagelijkse leven of die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van een uitkering of inkomensvoorziening van de gemeente.

Meer informatie en contact

De commissie is benieuwd naar ervaringen en reacties van de inwoners op het beleid van de gemeente, zodat zij dit kan inbrengen bij de gemeente. Het is mogelijk om een keer een vergadering bij te wonen of vragen te stellen of opmerkingen door te geven aan de Sociaaldomeinraad. Dit kan via het secretariaat van de Sociaaldomeinraad via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 033 of per email [email protected]. De Sociaaldomeinraad is geen klachtencommissie voor de behandeling van individuele gevallen, maar wil hier wel kennis van nemen om te beoordelen of bestaand beleid aangepast moet worden.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen