Rehobothschool adopteert oorlogsmonument

Leerlingen van de Rehobothschool weten veel van de tweede wereldoorlog. Dat bleek in de raadszaal van het oude stadhuis, toen zij daar bijeenkwamen om het oorlogsmonument in het Van Reenenaprk te adopteren

Burgemeester Renkema verzorgde een soort van geschiedenisles, waarin niet alleen de oorlogsmonumenten voorbij kwamen, maar ook de struikelstenen (hier en hier kunt u naar een video over struikelstenen kijken), de razzia in Putten en als gevolg daarvan de gijzeling in dezelfde raadszaal.

Werner de Coninck De Coninck (de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden) zag het als een uitdaging om jonge generaties toch bij de les te houden want, zo zei hij, de oorlog ligt al ver achter ons. Vrijheid is natuurlijk maar niet vanzelfsprekend.Hij vond het belangrijk de verhalen van de oorlog mee te nemen naar de toekomst.

Adoptie oorlogsmonument

Donderdagmiddag vond de overdracht plaats van de adoptie van het ‘Monument 1940 – 1945’ aan het Van Reenenpark in de gemeente Nijkerk. Eén keer per drie jaar is er een school die het oorlogsmonument ‘adopteert’. De school betrekt het monument in hun geschiedenislessen en draagt ook haar steentje bij in het onderhouden van het monument. De afgelopen drie jaar adopteerde school Holk het monument. De Rehobothschool zal de komende drie jaar het monument onder haar hoede nemen.

In Nederland zijn 1500 van de 3500 oorlogsmonumenten zijn geadopteerd.

Reacties