Wethouder brengt schapen naar de juiste plek

Wethouder Patricia van Loozen bracht de 230 schapen van de Arkemheenweg naar de Scheg om ze daar “officieel te verwelkomen”.

Dat ging overigens in een straf tempo. “Maar ik liet me niet kennen”, aldus de wethouder, die dat samen met onder andere schaapsherder Paul Aalbers deed. Voor de kinderen was er limonade en poffertjes.


De lammetjes konden geknuffeld worden en die kans liet de wethouder zich niet ontnemen.

Deed vorig jaar wethouder Wim van Veelen dat nog, nu was wethouder Patricia van Loozen aan de beurt. Er is wat herschikt de portefeuilles, die ze beheren.

In 2015 is de gemeente gestart met een proef om schapen in te zetten voor het beheer van groen in de wijk. Vanaf begin april zijn de schapen weer in de wijk. De schapen grazen op veel verschillende locaties in de wijk Corlaer. Zij houden de grasbermen en terreinen met ruig gras kort. Dit is een natuurlijke manier van groen beheer. Door de schapen verschillende tijden op een stuk gazon te laten lopen, kan de biodiversiteit beïnvloed worden. Hierdoor zullen er verschillende soorten gras en kruiden de kans krijgen om te groeien.

Kudde verplaatst zich

De kudde wordt elke dag verplaatst, soms meerdere keren per dag. Hiervoor zet de herder een hond in. De kudde is te volgen via de facebook: www.facebook.com/schaapskuddenijkerk. Voordeel van begrazing door schapen is, dat de bermen en andere plekken met ruig gras vaker kort worden gehouden. Bovendien verandert de vegetatie op de plekken waar de schapen grazen. Omdat het gras korter blijft, krijgen bepaalde soorten bloeiende planten meer licht. Zij hebben daardoor meer kans om te bloeien en deze locaties krijgen meer kleur.

Ook verspreiden zaden van planten en bloemen zich via de schapenvacht. Dat zorgt voor meer diversiteit aan groen. Een derde voordeel is, dat begrazing door schapen meer betrokkenheid van inwoners en met name kinderen tot gevolg heeft. Scholen kunnen contact zoeken met de schaapsherder om meer te weten te komen over het werk van de herder en kennis te maken met de kudde. De schaapsherder Paul Aalbers van Landschapsbeheer ’t Groene Veld, is bereikbaar via telefoon: 06 – 101 82056.\

Er is natuurlijk ook een nadeel: lekker door het gras van het het talud afrollen kan niet meer vanwege de uitwerpselen van de schapen.

Reacties