In oktober duidelijk wie zwembadexploitant wordt

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Dinsdagavond konden gebruikers van de sportzalen meepraten over de wensen en eisen, die aan de nieuwe exploitant van de sportzalen en het nieuwe zwembad gesteld worden.

Al vanaf november 2016 wordt er gepraat over de exploitatie. Om aan de wirwar van contracten en verantwoordelijkheden af te komen, wil de gemeente nog maar één contractant. De kunst is nu de goede te vinden. Praesentis helpt daarbij. Ze hebben al veel voorwerk gedaan en rekening gehouden met de sportnota en wat er uit de dialooggroep Leefstijl is gekomen.

In oktober beslist de gemeenteraad, al vindt de rekenkamercommissie, dat die eigenlijk niet goed kan besluiten.

Dinsdagavond waren de sportclubs aan de beurt. De gemeente de sportverenigingen gevraagd zich vooraf te melden in verband met een verwachte grote opkomst. Praesentis omschreef de avond als zeer constructief. Rond de 20 sportbestuurders waren aanwezig.

Zij kregen om te beginnen een toelichting over de procedure (per 1-1-18 contract voor het nieuwe zwembad, Sporthal De Slag en Ridderspoor, per 1-1-19 ook voor Strijland, Watergoor, Baggelaar en Corlaer). De insteek voor het contract is een optimale prijs/kwaliteitsverhouding: ouderwets voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, dat geldt niet meer.

Edwin van Miltenburg (Praesentis) gaf aan, dat er circa 5 tot 10 potentiële partijen in de markt zijn. Partijen bepalen zelf,of ze inschrijven of niet. Hun aanbod moet in ieder geval uiterlijk 15 september binnen zijn. Daarin moet het het onder andere gaan over klantbenadering, gastheerschap, personeelsbeleid, marketing en promotie, communicatie en duurzaamheid.

De clubs misten simpelweg “de straf”: wat gebeurt er als de exploitant straks zijn afspraken uit het contract onvoldoende nakomt. Er werd gepleit voor “Kritieke prestatie-indicatoren”. (KPI’s, zijn variabelen om prestaties van ondernemingen te analyseren).

De contracten worden voor 10 jaar afgesloten. Niet korter en daar zijn een paar argumenten voor. Er worden ook investeringen verwacht waarvoor de exploitant een terugverdientijd mag verwachten. Daarnaast is een dergelijke periode heel gebruikelijk. Goed contractmanagement en partnerschap moeten de relatie goed houden. En niet in de laatste plaats is het ook voor de bezoekers, inwoners en het personeel prettig als er enige continuïteit is in wie de exploitatie verzorgd.

Na de koffie kwamen de wensen en eisen van de verenigingen op tafel. Daar mochten uw verslaggevers niet bij zijn om te voorkomen, dat informatie vooraf al in handen van de toekomstige exploitant komt. Het zou de onderhandelingspositie van de gemeente verzwakken. De opzet van de avond was, dat de aanwezigen vrijuit over lopende beheer en gebruikszaken konden spreken. En dat werd zeer op prijs gesteld.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen