Volkstuinen Dammersbeek 17 juni officieel open

Foto:

De volkstuindersvereniging Nijkerk heeft een nieuw volkstuinencomplex aan de Bunschoterweg/Arkemheenweg.

Dit complex wordt zaterdag 17 juni officieel geopend door burgemeester Renkema.

Dit nieuwe tuinencomplex dient ter vervanging van het oude tuinencomplex aan de Tabaksplanter in het gebied Doornsteeg. De volkstuinders moesten hier wijken voor de woningbouw. Het nieuwe complex is nu ingebed in het bestemmingsplan en heeft een definitief karakter.

Door de gemeente is heel wat werk verzet om het nieuwe complex in orde te krijgen. Tijdens de aanleg en daarna was er heel veel wateroverlast waardoor het complex niet te gebruiken was. Mede dankzij de inspanningen van de gemeente is dit verholpen en sinds maart zijn de tuinders aan het werk. Zij beoefenen nu hun hobby met plezier.

Aan het nieuwe complex heeft de vereniging in overleg met de gemeente Nijkerk nadrukkelijke eisen en regels gesteld over de inrichting. Schuurtjes en kassen moeten aan voorgeschreven afmetingen en kleuren voldoen. Ze moeten alle op dezelfde positie op de tuinen geplaatst worden. Het open karakter van het complex moet gehandhaafd blijven. Dit alles ter voorkoming van verrommeling van het complex.

Het nieuwe complex heeft een oppervlakte van 11.000 m2, inclusief paden en parkeerterrein. Er zijn 70 tuinen beschikbaar variƫrend in grootte van 50m2 tot 250 m2. Het merendeel van de tuinen is 135 m2. Op dit moment zijn er 62 tuinen uitgegeven.

Belangrijkste aspect van volkstuin “tuinieren”


Tuinieren op een volkstuinencomplex is een actieve vorm van recreatie waarbij de werkzaamheden zich niet beperken tot de eigen tuin, maar uitstrekken tot het terrein van het gehele tuinencomplex. Deze sociale contacten en gesprekken zijn voor menig tuinder een belangrijk aspect. Eigenlijk is het altijd gezellig op de tuin.
Bovendien is het een gezonde hobby: je bent fysiek bezig, in de buitenlucht, je oogst en eet je zelfgeteelde groenten en fruit. Staat wel tegenover dat je er in het algemeen aardig wat tijd in moet steken om de zaak goed op orde te hebben en te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen