Jeugdnota ‘Samen opvoeden’ vastgesteld

De samenleving in Nederland is in beweging en Nijkerk verandert actief mee. Gemeenten krijgen per 2015 voor de jeugdhulp een aanzienlijke taakuitbreiding. Inwoners in Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen, waaronder ook veel kinderen en jongeren, ondervinden hiervan de gevolgen. Op 5 november jl. heeft het college de Jeugdnota ‘Samen opvoeden’ vastgesteld. 

De gemeente Nijkerk investeert al jaren in een actief jeugd- en onderwijsbeleid. Op dit moment zijn dit taken rondom de jeugdgezondheidszorg, onderwijshuisvesting, leerplicht, handhaving kinderopvang, leerlingenvervoer, onderwijsachterstandenbestrijding, Centrum voor Jeugd en Gezin en het jeugd- en jongerenwerk. Nijkerk investeert bij benadering € 5,5 miljoen per jaar in deze activiteiten. 
Nijkerk wil een kind- en gezinsvriendelijk klimaat waarin iedere jongere meetelt en meedoet, waarbij jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien. Er zijn twee speerpunten benoemd: Nijkerk gezins- en kindvriendelijk en talenten benutten. Voor 2014 wordt de gemeenteraad voorgesteld om € 195.000 extra te investeren in de Nijkerkse samenleving voor de volgende activiteiten:
1. Uitwerking van drie sociale gebiedsteams. Het doel is om ondersteuning aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis te organiseren. 
2. Eigen kracht conferenties voor multi-probleemgezinnen en 16 – 18 jarigen die de jeugdzorg verlaten (nazorg na jeugdzorg).
3. Bestrijding schooluitval in het onderwijs.
4. Budget in relatie tot Passend Onderwijs. Inzet op educatief partnerschap, observatiesystemen, zorgprofielen, ondersteuningsaanbod, doorgaande leerlijnen, warme overdracht en actief burgerschap.
Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg. Dit gaat dus iedereen aan.  In Nijkerk gaat het om jaarlijks meer dan 1.000 kinderen en jongeren die een zwaardere hulpvraag hebben. De gemeente ontvangt voor de jeugdzorg rond de € 6 miljoen extra, hier is een bezuiniging van 15% in verwerkt. Dus het gemeentelijke takenpakket wijzigt aanzienlijk en de uitgaven rondom jeugd- en jongeren verdubbelen. 
Besluitvorming
De Jeugdnota ‘Samen opvoeden’ wordt in december door de gemeenteraad behandeld. Naar verwachting behandelt de raad dit in De Mening op dinsdag 3 december en Het Besluit van donderdag 19 december 2013.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen