Vijf voorstellen van dialooggroep “Sociaal Domein”

Bij de presentatie van de visie die de dialooggroep “Sociaal domein” in maart had opgesteld vroeg de raad om een zo concreet mogelijke uitwerking van die visie.

Dat bleek bij de uitwerking maandagavond nog moeilijk genoeg.
Uitgangspunt van de voorstellen is: “Nijkerk is een plek waar iedereen mee kan en mag doen.” De vijf voorstellen moeten nog wel nauwkeuriger uitgewerkt worden, zowel inhoudelijk als financieel.

5 voorstellen

  • Armoede Nijkerk uit
  • Ontdek & Doe-spel
  • Één loketfunctie
  • Ontmoetingspleinen
  • Regie en samenwerking

Armoede Nijkerk uit

“Ja, we zijn pas rijk, als niemand arm is.” Er moet vanuit de gemeente meer aandacht komen voor achtergronden en oorzaken van armoede in Nijkerk. Het voorstel is daar onderzoek naar te doen: een “minima-effectrapportage”. Dat biedt inzicht, waarna mensen geholpen kunnen worden volgens een methode, die nu ook in Alphen aan den Rijn ingezet wordt. Die methode probeert mensen meer zelfreddzaam te maken en ze meer vertrouwen te geven.

Ontdek & Doe-spel

Het doel: Leer mensen om hun eigen bestaan in handen te nemen en hun levensomstandigheden – gaande van individuele vaardigheden en zelfvertrouwen tot materiële welvaart en maatschappelijke en politieke participatie – te verbeteren. Om dat door middel van een spel te doen, dat is in Nijkerk nog niet eerder bedacht. Het spel bestaat niet, moet van 0 af aan opgebouwd worden

Één loketfunctie

Inwoners komen nu met hun vraag bij allerlei dienstverleners, zoals de gebiedsteams, MO loket, gemeente, Sigma, de kerk, de politie. Vaak worden ze dan van het kastje naar de muur gestuurd. Dat kan beter. Daarom: 1 loket, ruim open, vriendelijk en met echte aandacht voor mensen en hun problemen. Het idee is, dat binnen dit loket vanzelf de verbinding tussen maatschappelijke organisaties ontstaat.

Ontmoetingspleinen

“Alles wat echt waardevol is, komt via een ontmoeting.” Daarom moeten er ontmoetingspleinen komen, waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Die pleinen moeten in de wijken komen, bijvoorbeeld in de leegstaande apotheek in de wijk Corlaer, of in de bibliotheek, of in de Kopperhof, of in het Dorpshuis in Nijkerkerveen. Ontmoeten ontwapent is de gedachte: “Dan gaat men samen leven” met de nadruk op samen.

Regie en samenwerking

Als mensen hulp nodig hebben, kunnen ze die soms niet krijgen, omdat er zoveel instanties bij betrokken zijn. Dan is de kortdurende inzet van zogenaamde “ijsbrekers” nodig. Zij zorgen voor een doorbraak wanneer hulpverlening vast zit. Daarnaast zijn er bruggenbouwers, die allerlei partijen aan elkaar koppelen om zo tot een totaalplaatje van ondersteuning te komen voor de vrager van zorg. De gebiedsteams zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen.

Als het aan de  dialooggroep ligt, keurt de raad deze voorstellen in september goed en worden ze gelijk aangepakt en verder uitgewerkt

Reacties uit de politiek

De politici waren in hun reactie lovend over de hoeveelheid werk, die in korte tijd verzet is. Tegelijk was men ook kritisch. Hoe ziet u dit? Hoe ziet u dat? Is dat niet precies de rol van de gebiedsteams? Men vond het hier en daar best wel zweverig. Als iemand belt, dat de straatlantaarn kapot is, wil dat niet zeggen, dat hij zich onveilig voelt. “Die lamp kan best wel kapot zijn!”
In maart hadden de politici om een zo concreet mogelijke invulling gevraagd en feitelijk deden ze dat nu weer.

Ook enkele inwoners die uit belangstelling aanwezig waren, lieten hun stem horen. Zij pleiten ervoor om ook het onderwijsveld goed te betrekken bij alle voorstellen

Wethouder Aboyaakoub  sloot de avond af: “Verbeteren, versterken, samen doen, veranderen waar nodig. Wat er nu ligt moeten we verbinden met wat er al is. Ik roep alle dialooggroepleden op om de komende tijd aan tafel te blijven zitten om samen verder te bouwen aan deze mooie voorstellen die nog verdieping nodig hebben.”

In september is de raad aan zet.

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen