Gedichtenbundel “Geef vrijheid door” verschenen

Het was een bijzonder moment in het Corlaer College.

Werner de Coninck overhandigde de eerste exemplaren van de dichtbundel ‘Geef vrijheid door’ aan Dior Overduin (2015), Emma Meuwissen (2016) en Jolijn van der Vliet (2017). De bundel bevat gedichten over oorlog en vrijheid, geschreven door leerlingen van het Corlaer College

Zij maakten de afgelopen jaren het mooiste 4 mei gedicht en droegen dat ook voor tijdens de 4 mei herdenking in het Van Reenenpark. Sinds 2015 schrijft de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden jaarlijks, in samenwerking met docenten Nederlands, een dichtwedstrijd uit onder tweedeklasleerlingen van het Corlaer College. Stadsdichters Anita Mensink (2013-2016) en Bert Jurling (sinds januari 2017) verlenen hun medewerking door de leerlingen vooraf te inspireren met tips en voorbeelden. Uit de pareltjes die de dichtwedstrijd ieder jaar oplevert, kiezen de commissie en de betrokken stadsdichter een winnaar.

De samenwerking tussen het Corlaer College, het 4 mei comité en de stadsdichter ( Eerst Anita Mensink, nu Bert Jurling) – zo werd tijdens de bijeenkomst benadrukt – wordt door alle partijen als erg waardevol gezien. De gedichten laten zien, dat jonge mensen een link tussen nu en de tweede wereldoorlog kunnen leggen. Het raakt ze, zo blijkt uit de gedichten.

Het idee voor de wedstrijd is ontstaan tijdens Nijkerk 600, aldus Nelleke den Besten. Basisscholen waren al bij 4 mei betrokken door het adopteren van een oorlogsmonument. Middelbare scholieren waren dat niet en de gedichtenwedstrijd moest die betrokkenheid vergroten.

Bundel

Maar er zijn veel meer mooie vrijheidsgedichten dan de drie van Dior, Emma en Jolijn. Iedere deelnemende klas kiest namelijk een klassenwinnaar van wie het gedicht voor de dichtwedstrijd wordt ingestuurd. “Wij vinden dat al deze gedichten een breder podium verdienen dan alleen onze Facebook-pagina”, zegt commissievoorzitter Werner de Coninck. “De dichtwedstrijd is een mooie manier om jongeren actief te betrekken bij Dodenherdenking en de poëzie die het project oplevert mag zeker zichtbaar zijn. We zijn bijzonder trots op het resultaat.”

Alle leerlingen van wie een gedicht in de bundel is opgenomen, ontvangen een eigen exemplaar, net als alle andere betrokkenen. Wie verder interesse heeft in de dichtbundel kan terecht bij Museum Oud Nijkerk. Daar worden de bundels voor 5 euro per exemplaar verkocht. De opbrengsten gaan naar de Stichting Oud Nijkerk en de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden. De commissie is te vinden op facebook.com/4en5meiNijkerk en twitter.com/4en5meiNijkerk.

De bundel is uitgegeven door Nabij Producties en financieel mogelijk gemaakt door Departement Nijkerk der Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, Van den Tweel Groep en Kouwenaar Advocatuur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen