Te weinig brandweermensen door forensen

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Brandweer Nederland lijdt onder een personeelstekort. In Dagblad Trouw wordt Hoevelaken als voorbeeld gebruikt.

De Nederlandse brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers. Deze ruim 19.500 mensen hebben naast hun vrijwilligerswerk vaak een baan buiten hun woonplaats. In Hoevelaken is er na vijven genoeg brandweerpersoneel, maar overdag is het een uitdaging om de bezetting compleet te hebben, zegt woordvoerder Allard Schimmel van de regio Gelderland Midden.

“Hoevelaken is echt een forensendorp. Inwoners slapen er, maar zijn overdag elders voor hun werk. Nog geen twintig kilometer verder ligt Kootwijkerbroek, waar mensen wonen én werken. Daar hebben we totaal geen moeite met de bezetting.” Overigens ziet Schimmel bij alle posten grote flexibiliteit: vrijwilligers blijven gerust een uurtje langer als dat nodig is.

Regionaal

Woordvoerder van Brandweer Nederland Frank Huizinga benadrukt dat de problemen alleen in sommige regio’s spelen, niet landelijk. Wel zou er landelijk iets kunnen veranderen aan de wet- en regelgeving, vindt hij. Zo onderzoekt Brandweer Nederland of het mogelijk is om functiespecifieke eisen te stellen. Nu moet een brandweermedewerker volgens de wet van alle markten thuis zijn en daarin worden opgeleid en geoefend.

Uitruk op maat

Volgens Brandweer Nederland kan er ook meer gewerkt worden met uitruk op maat. Nu rukt de brandweer na een melding standaard uit met een tankautospuit met zes personen (TS6) – de benodigde bezetting voor een woningbrand. De praktijk leert echter dat zo’n 75 tot 80 procent van de incidenten beduidend kleiner is, zegt Huizinga.

bron: Trouw

Reacties