‘Help de kippenboeren!’

Foto:

BARNEVELD – Acht gemeenten in Utrecht en Gelderland, waaronder Nijkerk en de provincie Gelderland willen een noodfonds voor pluimveehouders die door de fipronilcrisis in financiële problemen zijn gekomen.

Zo’n noodfonds is dringend noodzakelijk, schrijven ze aan de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over de kwestie.

De gemeenten en de provincie Gelderland willen dat de Kamerleden bij de verantwoordelijke bewindslieden aandringen op rijkshulp. Pluimveehouders gaan donderdag met bussen naar Den Haag om het debat bij te wonen. Belgische boren krijgen een overbruggingskrediet, de Nederlandse collega’s willen dat ook.

bron: omroep Gelderland

‘Ik ben 55 jaar en loop al jaren mee, maar dit heb ik echt nog nooit meegemaakt.’ Aan het woord is Evert Jan Versteeg uit Nijkerk. Pluimveehouder op één van 346 leghenbedrijven in Gelderland. Hij heeft 70.000 leghennen. De ene helft is scharrelkip en de andere helft produceert vrije uitloop eieren.

Hij liet Chickfriend komen om twee van zijn stallen te laten reinigen ‘Ik heb nooit het idee gehad dat dit niet zou kloppen, het bedrijf was gecertificeerd en op de rekening stonden geen verboden middelen.’

 

In 2003 heeft de sector te maken gehad met een grote uitbraak van vogelgriep, zo’n 30 miljoen dieren werden geruimd. ‘Natuurlijk was die uitbraak heel heftig, ook voor de sector, maar dit heeft veel meer gevolgen.’ Versteeg wil hiermee benadrukken dat de onzekerheid en de wisselende berichten over fipronil voor grote schade zorgen. ‘Destijds werd je geruimd, kreeg je een schadevergoeding en kon je een paar maanden later weer opnieuw beginnen, waar dit eindigt weten we nog niet. Ik voorspel dat het nog maanden gaat duren.’

bron: omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen