Bof, mazelen en rodehond, feiten en fabels

Foto: blakespot

 

Er verschijnen in de media weleens berichten over vaccinaties; BMR-vaccinatie zou bijvoorbeeld kwik bevatten.

De BMR-vaccinatie bevat géén kwik of andere kwikverbindingen. Meer feiten en fabels vindt u op: http://rijksvaccinatieprogramma.nl Bij vaccinaties wordt gesproken over groepsimmuniteit of groepsbescherming. Als veel kinderen ingeënt zijn tegen een infectieziekte, komt deze ziekte minder voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, krijgen daardoor minder snel de infectieziekte. Ze worden beschermd door de groep ingeënte kinderen. Het is wel belangrijk dat voldoende kinderen worden ingeënt. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen. Heeft u nog vragen over vaccinaties? Op http://rijksvaccinatieprogramma.nl kunt u meer lezen.

U kunt ook terecht op het consultatiebureau of bij de jeugdarts van de school van uw kind. Kijk voor het maken van een afspraak op www.vggm.nl/jeugdengezondheid.

Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten. De vaccins zorgen ervoor dat het lichaam beter beschermd is tegen virussen en bacteriën. De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond
Bof is een ziekte van de speekselklieren die kan leiden tot hersenvliesontsteking. De ziekte kan ook zorgen voor ontsteking van de alvleesklier, de zaadbal of bijbal, de eierstok, doofheid of reuma.
Mazelen is zeer besmettelijk en kan hoge koorts en huiduitslag veroorzaken. Maar ook ernstige complicaties als oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenvliesontsteking komen voor.
Rodehond kan ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Een zwangere vrouw met rodehond loopt kans dat haar kind met een afwijking wordt geboren, zoals doof, blind of geestelijke achterstand.

Het Rijksvaccinatieprogramma biedt twee BMR-vaccinaties aan voor de beste bescherming, één op de leeftijd van 14 maanden en ook één met 9 jaar. U ontvangt voor beide vaccinaties per post een uitnodiging en informatie van het RIVM*.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen