Is suiker verslavend?

Foto:

Aeresleelringen kregen van de week te horen, dat suiker verslavend is. Liesbeth Oerlemans zet daar haar vraagtekens bij.

Oerlemans is docent voeding en heeft samen met Meijke van Herwijnen het programma “Sweet Control” ontwikkeld: “Over suiker wordt veel geschreven, maar de info klopt vaker niet dan wel. Zo wordt er nogal eens gezegd dat het verslavend zou zijn. Bij een daadwerkelijke verslaving wil je zoveel mogelijk van een stof binnen krijgen. Is dat wel zo bij suiker? Probeer het zelf maar eens door in een groep met mensen een schaaltje suikerklontjes en een bakje M&M’s te plaatsen. Je zult zien dat de M&M’s die minder suiker bevatten eerder op zijn dan de suikerklontjes. Als het verslavend zou zijn zouden de suikerklontjes eerder op zijn.

Toch vinden mensen het wel lastig om minder suiker te kiezen. Een gewoonte doorbreken is ook niet eenvoudig. Je ziet dan dat mensen vaak kiezen voor alles of niets. Elk etiket wordt bekeken en mensen verzuchten dan dat er bijna overals suiker in zit. Mijn tip is om je op de hoofdlijnen te richten omdat deze het grootste effect hebben op je gezondheid. Als je minder suiker wil eten gebruik dan minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen, gebak en sauzen gebruiken. En ook zelfgemaakte recepten met veel dadels, gedroogd fruit, kokosbloesemsuiker en/of ahornsiroop zijn suikerrijk en geen goede keuze als je minder suiker wil eten.

Door de naam suikerziekte zou je denken dat dit wordt veroorzaakt door het eten van te veel suiker maar dat is slechts één van de factoren. Suikerziekte type 2 wordt voor 80% veroorzaakt door leefstijl: voeding, bewegen, ontspannen en voldoende slaap. Als je meer eet dan je verbruikt op de langere termijn kom je aan. Dit geldt voor al je voeding, niet alleen suiker, maar ook vet, eiwit en vergeet daarbij alcohol niet.

Weet je als je in de winkel staat niet wat je het beste kunt kiezen? Etiketten lezen is best lastig, maar gelukkig kun je ook nog gewoon je gezonde verstand gebruiken. Je weet best dan groente, fruit, volkorenproducten betere keuzes zijn dan gebak, koek, snoep en/of snacks. Meer informatie vind je op deze Facebookpagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen