Minder knelpunten op de arbeidsmarkt (video)

Foto: rehtenvrij

Het aantal banen groeit gestaag en het aantal werkzoekenden neemt gestaag af.

Het UWV verwacht dat in de regio Amersfoort het aantal banen eind dit jaar met 2,5 procent is gegroeid naar 162.000. Dat is wel minder dan in 2017 (3.3%). ten opzichte van 2015 zijn 9000 mensen meer aan het werk. Het UWV baseert een en ander op gegevens van het CBS.

Mooie cijfers, maar er is ook een keerzijde. Het aantal mensen in de bijstand neemt toe en als je in bijvoorbeeld de administratieve sector zit, dan zijn je vooruitzichten voor de toekomst onzeker.

Een overzicht

Ely Hackmann sprak hierover met Dennis de Jong (Regiomanager Arbeidsmarktregio Amersfoort)

Wilt u er alles over weten, dan kunt u hier terecht

UWV Inspiratiedag

Het…? of is het nou de? UWV nodigde in Nieuwegein een groot aantal werkzoekenden en werkgevers uit om ze te motiveren, inspireren en iets bij te leren. Daarnaast was er ook voldoende ruimte voor vermaak. Pittig Belegen maakte een verslag van deze UWV inspiratiedag en gaf een paar bezoekers de kans een videosollicitatie te maken.

In 2018 zet de banengroei in Nederland door. Het aantal banen komt eind 2018 1,8% hoger uit dan begin 2017. De aantrekkende arbeidsmarkt zorgt voor meer werkgelegenheid, een groei van het aantal vacatures en een afname van het aantal WW-uitkeringen in de vier regio’s Amersfoort, Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Midden Utrecht. Dit zijn enkele verwachtingen die UWV schetst in het rapport ‘Regio in Beeld’. Toch profiteert niet iedereen van deze gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De kansen voor laagopgeleiden, arbeidsbeperkten, 55-plussers en werkzoekenden met werkervaring en competenties waarnaar weinig vraag is, komen moeilijk aan de slag. Dit terwijl het voor werkgevers steeds lastiger wordt om geschikt personeel te vinden voor hun vacatures.

In de regio’s Amersfoort (1,8%), Gooi en Vechtstreek (1,9%) en Midden Utrecht (1,9%) is de verwachte toename van het aantal banen vergelijkbaar met de landelijke ontwikkelingen van 1,8%. Voor Flevoland wordt met 2,1% een iets grotere groei verwacht. De groei van het aantal banen in Flevoland is te danken aan de positieve effecten van de aantrekkende economie in sectoren die in Flevoland sterker zijn vertegenwoordigd dan landelijk. De sectoren zakelijke dienstverlening, zorg en welzijn en detail- en groothandel zijn daar voorbeelden van. Eind 2018 zullen er in totaal ongeveer 17.000 banen bij komen voor de vier regio’s Amersfoort, Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Midden Utrecht ten opzichte van begin 2017.

Onvervulbare vacatures

Ondanks de banengroei in alle vier regio’s zijn er werkgevers die hun vacatures niet kunnen vervullen. Dat geldt met name voor werkgevers in de techniek, bouw, zorg, ICT en logistiek. Met de spanningsindicator wordt de verhouding tussen het aantal openstaande vacatures op de arbeidsmarkt aangeduid en het aantal geregistreerde werkzoekenden dat direct inzetbaar is. De regio’s Midden-Utrecht en Amersfoort kennen een krappe arbeidsmarkt, waarbij er relatief gezien meer vacatures zijn dan werkzoekenden. De arbeidsmarkt in Flevoland en Gooi en Vechtstreek hebben een beter evenwicht op dit gebied.

Daling WW-uitkeringen zet door

Hoewel het aantal WW-uitkeringen in alle vier regio’s verder zal dalen in 2018, is in Flevoland de sterkste daling van het aantal WW-uitkeringen zichtbaar in 2017 (-15%). Flevoland heeft een relatief jonge beroepsbevolking waardoor deze regio gevoeliger is voor de economische ontwikkelingen. De sterke stijging van 60.000 banen in Groot-Amsterdam biedt bijvoorbeeld voor werkzoekenden uit Flevoland kansen. De regio’s Amersfoort, Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Midden Utrecht hebben een relatief gunstige werkgelegenheidssituatie, waardoor deze regio’s minder gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen zoals in Flevoland.

Waar liggen de kansen?

Laagopgeleiden, arbeidsbeperkten, 55-plussers en werkzoekenden met een opleiding, werkervaring en competenties waarnaar weinig vraag is hebben een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Eén van de beroepsgroepen waarvoor dit het duidelijkst zichtbaar is zijn de administratieve beroepen zoals secretaresses en receptionisten. Van de vier regio’s beschikt Gooi en Vechtstreek over het grootste aandeel aan werkzoekenden afkomstig uit deze sector. In de sectoren waar werk verdwijnt is het goed om na te denken over alternatieven. UWV heeft voor deze sectoren een aantal publicaties over overstapberoepen opgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen