Scholierenproject “Wegwijs” weer begonnen

Foto:

Van woensdag 1 tot en met dinsdag 14 november wordt weer het project ‘Wegwijs’ van de gemeenteraad van Nijkerk gehouden.

De eerste klas werd ontvangen door raadslid Boudewijn van der Woerd en wethouder Nadya Aboyaakoub

In deze periode maken leerlingen uit het 3e jaar van het vmbo van het Corlaer College en van Aeres VMBO Nijkerk, kennis met politiek en democratie.
Zij werken op school over dit thema en komen per klas ook naar het stadhuis. Door middel van filmpjes, een quiz, presentaties en spel leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn en hoe het politieke proces in elkaar steekt. Hierbij ontmoeten zij ook raads- en commissieleden en wethouders en gaan met hen in gesprek over verschillende onderwerpen.

De pers bleef niet onbesproken

Na het voorstelrondje (microfoon uit, microfoon aan) stelden de leerlingenvragen aan de twee politici. De eerste vraag was gelijk raak. Een leerlinge vroeg of de gemeente voldoende aandacht heeft voor verkrachting, pesten op school en het publiceren van foto’s op internet. Volgens haar komt dit veel voor. Aboyaakoub vond dat hieraan in de eerste plaats aandacht moet worden besteed door de ouders en door de scholen. Ze heeft geen signalen ontvangen dat dit probleem hier ook speelt. Ze riep de jongeren op voorzichtig te zijn met het plaatsen van foto’s op social media. Boudewijn van der Woerd gaf als advies onmiddellijk een vertrouwenspersoon in te schakelen: “Zoek hulp en schaam je daar niet voor,”

Leerlingen waren benieuwd naar het salaris van de wethouder dat neerkomt op vierduizend euro netto in de maand. Al is dit afhankelijk van de grote van de gemeente. De animo burgemeester te worden onder de jongeren blijkt niet groot. ,,Ik zou wel een creatieve burgemeester zijn”, zo gaf één van hen te kennen. Nadya Aboyaakoub gaf aan wel belangstelling te hebben om burgemeester te worden. ,,Maar later als ik groot ben. Ik vind mijn werk nog te mooi.”

Belangrijk

De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) politiek en de democratie. Het programma ‘Wegwijs’ is ontwikkeld in goede samenwerking met de docenten van de betrokken scholen. Dit jaar doen er achttien klassen mee aan het project. De leerlingen maken op een laagdrempelige manier kennis met de (lokale) politiek en democratie omdat zij niet alleen informatie krijgen maar door het spel zelf ervaren wat er komt kijken bij het nemen van een besluit.

Gemeenteraad en jongeren

Veel leerlingen uit Nijkerk krijgen de kans om met school een kijkje te nemen in het stadhuis. Voor leerlingen in groep 8 organiseert de gemeenteraad al jaren ‘de Jeugdgemeenteraad’. Voor het derde jaar van het vmbo staat ‘Wegwijs’ jaarlijks op het programma. In beide projecten staat het ‘beleven’ van de politiek centraal. Raadsleden maken voor deze projecten graag wat tijd vrij om jongeren te vertellen over het werk van de gemeenteraad.

bijdrage van Wijand Kooijmans (tekst en Ely Hackmann (video)

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen