Stichting ‘Vrienden van het Hoevelakense Bos’ opgericht

Foto:

Onlangs is bij notariële akte de Stichting ‘Vrienden van het Hoevelakense Bos’ (VVHHBos) opgericht.

De eerste voorzitter is bioloog Bram van de Klundert (63) die in het witte, met groen/gele luiken, ‘Boshuisje’ aan de Hoevelakense Boslaan woont. Het belangrijkste doel van de stichting is: ,,de cultuur-historische en ecologische kwaliteiten van het rijksmonument Landgoed Hoevelaken te beschermen (veilig te stellen) en verder te ontwikkelen.’’

Intensiever gebruik

In de regionale pers (AD/AC – TZ) liet Van de Klundert eind oktober weten dat het Hoevelakense Bos op het punt van bezwijken staat. ,,Het bos wordt door heel veel mensen meer gebruikt vanuit het groeiende Vathorst, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Het gebruik is intensiever geworden met hondenuitlaters, fietsers, hardlopers, huttenbouwers en die zitten elkaar nogal eens in de weg.’’ Buurman en dierenarts Karel Schipper ondersteunt deze noodkreet en is de secretaris/penningmeester van VVHHBos geworden. Marianne Hendriksen, de laatste burgemeester van Hoevelaken voor de fusie met Nijkerk in 2000, Theo Post van IVN-Nijkerk en Peter Smink, rentmeester van Huize Hoevelaken, zijn intussen aangeschoven als bestuurslid en op 1 november 2017 is de eerste vergadering gehouden.

Vijf speerpunten

Tijdens deze oprichtingsvergadering werden vijf speerpunten aangedragen om de doelstelling te bereiken: 1. Ecologische verbetering, zoals o.a. inzaaien bloemrijke weidemengsels, inzet historische runderen/schapen en verduidelijken aangelijnd/vrij gebied voor honden. 2. Historische kwaliteit, zoals het padenpatroon en karakter rabattenbos versterken en het waterpeil verbeteren. 3. Belevingswaarden vergroten, zoals karakter Hoevelakense Boslaan versterken en voorlichtingsborden plaatsen. 4. Kennis vergroten, door diverse wandelingen te organiseren: historisch, paddenstoelen, planten, voorjaarsvogelgeluiden en vleermuizen/uilen. 5. Gebruikers activeren, zoals afval-, takkenbrigades en kappen/snoeien door vrijwilligers.
,,Met deze stichting willen we alle bedreigingen van nu vanuit de kwaliteit van het bos bekijken, de kansen benutten en een gesprek over de toekomst van het Hoevelakense Bos op gang brengen’’, besluit de enthousiaste voorzitter, die samen met het bestuur de plannen verder gaat uitwerken.

Bosvriend worden?

Intussen heeft VVHHBos een, uiteraard groen, logo. Het concept is van Theo Zuurman en de Graphic Design/DTP van Marie-Jeanne Wijnbeek-Simons. Ook Bosvriend worden? Aanmelden kan via de website: vriendenvanhethoevelakensebos.webnode, via Email: [email protected], via de Facebook pagina: Stichting vrienden van het Hoevelakense bos, of ouderwets per brief naar Hoevelakense Boslaan 4, 3871 KA Hoevelaken.

Op de fot staat het eerste bestuur van de Stichting ‘Vrienden van het Hoevelakense Bos’ met geheel rechts voorzitter Bram van de Klundert en verder van rechts naar links: Marianne Hendriksen, Theo Post, Karel Schipper en Peter Smink.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen