Samen aan Zet druk bezocht

Op 16 november 2017 wisselde een grote hoeveelheid inwoners, vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties, raadsleden en ambtelijke vakspecialisten van gedachten over voorstellen uit de dialoog ‘Samen aan Zet’.

De gemeenteraad moet nog wel bepalen, of deze voorstellen wel of niet (gedeeltelijk) honoreert.

Er werd gesproken over een ambtelijke voorzet om de 29 uitgewerkte voorstellen voor 2018 te wegen en zo een voorkeurslijst te maken. Deze voorstellen kwamen uit alle dialooggroepen. Ook werden de voorstellen tijdens de bijeenkomst in samenhang bekeken op overlap, slimme dwarsverbanden en kansen. De avond leverde tevredenheid bij de aanwezigen op en suggesties over de manier waarop verschillende voorstellen elkaar raken en elkaar mogelijk kunnen versterken.

Wethouder Nadya Aboyaakoub is blij met de opbrengsten van de avond:” Ik vind het prachtig om te merken dat de beweging die we hebben ingezet om inwoners en organisaties zelf keuzes te laten maken over hun leef-, woon- en werkomgeving steeds breder wordt gedragen. Je ziet verbindingen ontstaan tussen mensen en organisaties die elkaar voorheen niet kenden. Dat levert regelmatig nieuwe samenwerking op. Een aantal aanwezigen vanuit de samenleving sprak vanavond haar tevredenheid uit over dit proces en de manier waarop de gemeente dit begeleidt. Dat sterkt me in mijn overtuiging dat ‘Samen aan Zet’ participatie en betrokkenheid in de samenleving heeft bevorderd en leidt tot een nog mooiere gemeente Nijkerk.”


In de gemeente Nijkerk hebben inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties een belangrijke stem in het bepalen van de onderwerpen waar de gemeente samen met de samenleving de komende jaren tijd, energie en geld aan besteedt. In de dialoog ‘Samen aan Zet’ hebben vijf dialooggroepen over zeer veel verschillende thema’s (clusters) een visie neergelegd en deze uitgewerkt in 86 concrete voorstellen. Niet alle voorstellen zijn even gedetailleerd uitgewerkt en niet alle voorstellen passen binnen het meegegeven budget. Ook zijn er voorstellen die raakvlakken met elkaar of met bestaand beleid of bestaande activiteiten hebben. De gemeenteraad stelt mogelijk extra budget beschikbaar om meer voorstellen te kunnen faciliteren. Maar zij kan niet alles honoreren. Het afwegen van alle voorstellen tegen elkaar heet de ‘clusteroverstijgende afweging’.
Vervolg van het proces

De input van deze avond wordt gebruikt om een raadsvoorstel verder vorm te geven, waarin staat beschreven voor welke voorstellen het college extra budget vraagt bij de gemeenteraad. Op 7 december 2017 gaan de raadsleden over dit voorstel met elkaar in debat. In de raadsvergadering op 25 januari 2018 neemt de gemeenteraad vervolgens een definitief besluit. Het proces loopt daarna nog door, want er zijn ook nog voorstellen die de samenleving op dit moment nog niet heeft uitgewerkt en er zijn onderwerpen waarvan de leden van de dialooggroepen aangeven dat daar nog eens goed naar moet worden gekeken.

Achtergrondinformatie

Meer informatie over Samen aan Zet is te lezen op de website van Samen aan Zet.

bijdrage van Cindy van Harmelen

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen