Hoevelaken met de schrik vrij tegen Barneveld

Na de nederlaag tegen AGOVV moest Hoevelaken zaterdag tegen hekkensluiter Barneveld de draad van de overwinningen in 2019 weer oppakken.

Op papier een eenvoudig klusje, maar in praktijk een ander verhaal. Barneveld kwam met zes punten in de bagage naar Hoevelaken, waarvan het er drie tegen Hoevelaken haalde. In Barneveld stond Hoevelaken 80 procent van de wedstrijd in het strafschopgebied van de tegenstander, maar ging het er met een 1-0 nederlaag af. Dat doemscenario mocht niet nogmaals gebeuren, maar van het opnieuw overlopen van de tegenstander was in de eerste doorgang geen sprake. Barneveld startte tegen de sterke wind in met een aanvalsoffensief, kreeg al na drie minuten een dot van een kans en zag na vijf minuten de bal op de stip verschijnen. Na een reeks individuele fouten, ingezet op het middenveld, was aanvoerder Pascal de Jong met zijn sliding te laat en kon de scheidsrechter niet anders dan Barneveld een droomstart te gunnen. Vanaf elf meter werd de bal onberispelijk ingeschoten en keek Hoevelaken al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan.

Met de wind in de rug kreeg Hoevelaken langzaam maar zeker steeds meer vat op de wedstrijd en de tegenstander. Dat leidde tot veel druk op het Barneveldse doel, zonder dat echte kansen konden worden gecreëerd. Pas na een half uur en de nodige hoekschoppen kon Hoevelaken echt gevaarlijk worden. Na een goede voorzet zocht de bal zijn weg naar de verre hoek, waar de Barneveldse doelman de bal met de vingertoppen toucheerde, waardoor de vaart er uit ging en de bal bleef hangen. Joeri van den Hoeven was er als de kippen bij, om de bal in het doel te werken. De opluchting was groot en de wedstrijd weer in evenwicht.

Beide ploegen probeerden voor rust een voor hen voordelige marge te forceren, maar met een 1-1 stand brak de rust aan.

Dat voetballen met de wind mee niet altijd een voordeel is, maakte de tweede helft wel duidelijk. Barneveld kwam na de thee alleen met een aantal bevrijdingsschoten op de helft van Hoevelaken, terwijl Hoevelaken tegen de wind in beter ging voetballen. De aanvallers kwamen vaker en eenvoudiger los van hun beperkte tegenstanders en zorgden voor eenrichtingsverkeer richting het Barneveldse doel. Vanuit een vrije trap schoot Joeri van den Hoeven de bal op de verre kruising en een aantal kopballen hadden te weinig kracht om tot treffer te worden gepromoveerd. Met het inbrengen van Jeffrey Huisman en Patrick Kloppenburg liepen de Hoevelakense aanvallen het laatste half uur nog beter. Ook Daniel Bezembinder wist vaker aanvallen op te zetten door zijn tegenstander zoek te spelen. De bevrijdende treffer, die al een tijdje in de lucht hing, kwam er uiteindelijk een kwartier voor tijd. Na een aantal doelpogingen kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Jeffrey Huisman, die de bal onberispelijk in de kruising schoot. De bevrijding was enorm en de gunfactor voor de middenvelder enorm. Een vervelende blessure hield hem tot vorige week langs de kant, waardoor het mooi was dat hij bij zijn tweede invalbeurt direct belangrijk kon zijn.
Zes minuten later was alle twijfel over nieuw puntverlies tegen de rode lantaarndrager definitief van de baan. Daniel Bezembinder wist weer eens bij zijn tegenstander weg te lopen en de meegelopen Patrick Kloppenburg te bedienen. Met een eenvoudige afronding van de aanval wist hij aan alle onzekerheid een einde te maken.

Komende week vindt voor Hoevelaken de clash in Terschuur plaats. In de eerste wedstrijd van 2019 won Hoevelaken ietwat gelukkig van de buren met 2-1. De voorbereiding voor de derby van 23 maart was echter één van uitersten. Waar Hoevelaken het succesvol opnam tegen de nummer laatst op de ranglijst, daar ontving Terschuur koploper ASC Nieuwland, waartegen het met 0-4 het loodje legde.