Donny van de Beek proost op contractverlenging

Foto: Kees van den Heuvel

Direct nadat de driejarige contractverlenging met hem is bekrachtigd bij Ajax, heeft Donny van de Beek uit Nijkerkerveen dit gevierd met een groot feest in Almere. Al zijn familie en voetbalvrienden waren aanwezig. Hieronder waren onder meer zijn ontdekker Harm Greving, trainer Ronald Attema en zijn zaakwaarnemers Guido Albers, Rob Witschge en uiteraard Sjaak Swart. Guido Albers prees Donny voor zijn voetbalvernuft, sociale omgang en discipline alsmede de nabijheid van diverse steunpilaren. ‘Koester je familie en vrienden: die zijn goud waard. Ik hoop dat je echt gaat genieten van jouw carriere bij Ajax.’

Bij het ondertekenen van zijn contract in de Amsterdam ArenA glimlachte Donny van de Beek breeduit, maar ook directeur Voetbalzaken Marc Overmars heeft alle reden om in zijn nopjes te zijn over deze aanwinst. Dat de zeventienjarige knaap uit Nijkerkerveen toekomst heeft bij Ajax is iets dat als een paal boven water staat: ‘Donny loopt al een jaar of zeven a acht bij Ajax en zijn kwaliteiten zijn bekend. Een vergelijking met Davy Klaassen is al gauw gemaakt, maar daar moet je wel mee oppassen, want je moet spelers niet snel een stempel meegeven. Het is Donny van de Beek. We zijn bij Ajax heel erg blij dat-ie voor een langere periode blijft verbonden aan Ajax. Het is ook een jongen die de intentie heeft bij Ajax te willen slagen en een paar jaar hopelijk succes te kunnen geven.’

Dat is een positieve karaktertrek van Donny.

Marc Overmars: Het is heel belangrijk dat ze de intentie hebben om in de ArenA te willen spelen. Donny is een middenvelder met scorend vermogen, hij ziet het voetbal goed en heeft loopvermogen.

Toch is het snel gegaan met Donny, want het is nog maar kort geleden dat hij een eerste contract kreeg aangeboden bij Ajax. Dat betekent ook een erkenning van zijn kwaliteiten?

Marc Overmars: Wij kijken heel goed naar de spelers en als ze grote stappen maken, dan moet je niet schromen om het contract open te breken en te verlengen. Naar de beste spelers, en zeker je eigen jeugdspelers, moet je goed kijken. Dat doen we ook zeker; we hebben immers een fantastisch contract getekend. Het geeft een beetje onze manier van werken weer dat het belangrijk is dat veel jongens kunnen doorbreken naar het eerste elftal.  Dat vergt tijd en geduld en één ding in het voetbal is lastig: geduld krijg je niet. Want er moet ook worden gepresteerd.

Natuurlijk ben je niet de trainer, maar heb je voor jezelf al een route uitgestippeld voor Donny?

Marc Overmars: We hebben wel een bepaalde route voor ogen. Daar stemmen we ons aankoopbeleid op af. Dat de jongens ook echt zien dat ze de kansen en de mogelijkheden krijgen. En niet dat drie of vier spelers op dezelfde positie voor hem staan. Dat is vaak het geval bij veel andere clubs.

Donny contract etentje 27-1 cor en gea
Interview en foto’s: Kees van den Heuvel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen