Hoevelaken pakt kostbare punten bij BAS

BIDDINGHUIZEN – Sc Hoevelaken heeft, in de jacht op een goed eindresultaat in de competitie, zaterdag een lastige klip weten te omzeilen. BAS, de nummer vier op de ranglijst, werd naar een ruime nederlaag gespeeld.

De 4-1 was voor Hoevelaken een goede generale voor de derby tegen Terschuur, maar de cijfers op het scorebord vormen niet het bewijs van een eenzijdige partij of een Hoevelakense suprematie. Hoevelaken had mede de hulp van de Biddinghuizense doelman nodig, om tot een positief resultaat te komen. De sluitpost kon al voor de rust inrukken, zodat Hoevelaken ruim een speelhelft tegen ‘slechts’ tien hoefde op te boksen. En dat deed de ploeg van hoofdtrainer Harry Oussoren afdoende.

Hoevelaken staat voorafgaande aan de wedstrijd tegen BAS op een dusdanige positie op de ranglijst, dat het naar boven kan kijken, maar ook de ploegen onder zich in de gaten moet houden. Punten halen tegen BAS is derhalve de enige opdracht die de spelers hebben. In de eerste doorgang ziet het er echter lang naar uit, dat die opdracht veel bloed, zweet en tranen gaat kosten. Hoevelaken ziet geen kans om tot opbouwend voetbal te komen, heeft het vizier voornamelijk naar achteren gericht en verliest een groot deel van de persoonlijke duels. Dat BAS in de 17e minuut op voorsprong komt, is dan ook geen verrassing en Hoevelaken kan daar weinig tegenover stellen. De aanvallend ingestelde spelers worden maar niet bereikt, wat voor een deel te maken heeft met te weinig beweging in de ploeg. De spelers zonder bal zijn onvoldoende aanspeelbaar, met als gevolg dat Hoevelaken in de eerste helft geen kans weet te creëren. Echter, in de week van de grote ontsnappingen (Terschuurse Boys wint met 4-3 van EFC na een 3-0 achterstand bij rust en het verhaal van Barcelona is bekend bij de hele voetbalwereld) krijgt ook Hoevelaken een hulplijn aangereikt. In de 38e minuut wordt Patrick Kloppenburg op het middenveld aangespeeld en start hij een poging om naar het doel van de tegenstander op te rukken. Twintig meter buiten het ‘vijandelijke’ strafschopgebied wordt hij middels een onbesuisde overtreding van de doelman in zijn dadendrang gestuit en staat BAS ineens met tien man. Een veldspeler wordt opgeofferd voor een nieuwe doelman, maar tot een beter veldspel aan de zijde van Hoevelaken leidt dat vooralsnog niet. Sterker nog, in de slotminuut lijkt BAS zelfs op 2-0 te komen, maar de treffer wordt geannuleerd vanwege buitenspel.

De ‘grote’ ontsnapping voor Hoevelaken komt er in de tweede helft al snel. Terwijl de geringe supportersschare zich nog van het clubhuis naar de hoofdveld begeeft, schiet Michel van de Bunt, via het lichaam van een tegenstander, Hoevelaken op gelijke hoogte. De gasten komen nog binnen de tien minuten zelfs op voorsprong, wanneer Patrick Kloppenburg de bal hard en laag voor geeft, Ramon Geijtenbeek de actie een vervolg geeft met een handig overstapje en Joeri van den Hoeven simpel kan binnen schieten. Hoevelaken lijkt op rozen te zitten, maar de tien gastheren geven zich verre van gewonnen. Met een gezonde dosis energie wint BAS een groot deel van de persoonlijke duels en in plaats van druk vooruit te blijven zetten, loopt Hoevelaken achteruit en laat het zich regelmatig de kaas van het brood eten. BAS blijft derhalve in de wedstrijd, maar moet een half uur na de thee toch lijdzaam toezien, dat Hoevelaken de marge verruimt. Na een goede pass vanuit het middenveld mag Ramon Geijtenbeek ongehinderd doorlopen en wint hij het één op één duel met de doelman. Ondanks het feit dat BAS nog fel van zich afbijt en ook tot een aantal goede kansen komt, is de wedstrijd daarmee toch wel gespeeld. De overwinning wordt voor Hoevelaken zelfs nog ruimer, wanneer Ruud Kassenaar in de slotminuut aan het eind van een fantastische Hoevelakense aanval mag staan, waar hij de bal geplaatst in het net kan schuiven na een afgemeten pass van Coen Bos.

Door dit resultaat is Hoevelaken de eerste koploper in de derde periode. Op de competitieranglijst neemt Hoevelaken echter nog altijd de achtste plaats in, al zegt dat weinig. Omdat de nummers twee tot en met zes dure punten lieten liggen is het gat naar de nummer twee op de ranglijst slechts drie punten, wat gelijk staat aan één overwinning/nederlaag. Het wordt de komende weken derhalve nog spannend in de strijd om plaats twee, voorlopig het hoogst haalbare, gezien de tien punten voorsprong van koploper TOV op de nummer twee.

Komende zaterdag staat voor Hoevelaken de derby tegen Terschuur op het programma, de nummer zeven op de ranglijst, die slechts één punt meer heeft dan Hoevelaken. Net als Hoevelaken won ook Terschuur zaterdag (3-1 tegen Zwart Wit) en lijken de belangen voor beide ploegen duidelijk. Eerder dit seizoen verloor Hoevelaken in Terschuur met 2-1 (eindstand was ook de ruststand) na een tweede helft eenrichtingsverkeer richting het Terschuurse doel. Revanche voor die wedstrijd en handhaving van de koppositie in de derde periode moet voldoende motivatie zijn voor een aantrekkelijk duel op Kleinhoven op 18 maart, de dag na St. Patrick’s Day. Wellicht een stimulans voor de Hoevelakense linksbuiten, om die dag op 18 maart een vervolg te geven.