Houdini ontketend: Hoevelaken naar nacompetitie

Foto:

De competitie is voor Hoevelaken ten einde, maar er is nog een stukje seizoen over.

Daarin mag de ploeg van Harry Oussoren gaan proberen om in de volgende voetbaljaargang in de tweede klasse uit te komen. De verrichtingen op de regionale velden waren zaterdag 13 mei namelijk dusdanig, dat Hoevelaken de derde periodetitel in de wacht sleepte en daarmee enkele concurrenten met lege handen achter liet.

Voor Hoevelaken was er op Kleinhoven maar één opdracht: winnen van Stroe. In de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft had Hoevelaken in Stroe nog met 3-1 klop gekregen, maar dat was bepaald een andere ploeg dan die zaterdag naar Kleinhoven was gekomen. Stroe, waarmee Hoevelaken een rijk verleden heeft, had al een periodetitel op zak en ook op de ranglijst konden er niet meer successen worden geboekt en/of schade worden geleden.

De ploeg van trainer Hans Wiesenekker kon het zich daarom permitteren om op vrijdagavond een bruiloft te vieren van één der verdedigers, waar, naar zeggen, alleen de trainer zelf nuchter vandaan kwam. Hoevelaken had van Stroe dan ook weinig te vrezen. De gasten hadden, na een schampschot op de paal al vroeg in de wedstrijd, nauwelijks de puf om het Hoevelaken lastig te maken. Hoewel Stroe het wel probeerde speelde de wedstrijd zich voornamelijk op de ‘vijandelijke’ helft af en had doelman Sjoerd Kloppenburg, met de wijsheid van achteraf, zich de moeite kunnen besparen om zich om te kleden.

Hoevelaken was op eigen veld heer en meester. Er ontbrak bij de gastheren echter één vaardigheid, namelijk de slachtbank gebruiken waarvoor hij bedoeld is: slachten. Hoevelaken was een zachtaardige beul, die moeite had het vonnis te voltrekken. Kansen kreeg Hoevelaken wel, en ook mogelijkheden om kansen te creëren, maar de finesse om de bal tussen de palen en achter de lange doelman te krijgen ontbrak.

Op één moment na. In de 63e minuut kreeg Hoevelaken een vrije trap te nemen aan de linkerkant van het strafschopgebied. Vrije verdediger Simon de Boer belastte zich met dit klusje en draaide de bal in één keer achter de verbouwereerde doelman. De treffer werd uitbundig gevierd, maar net als voor de treffer werd er ook na het doelpunt nagelaten om Stroe verder te fileren. Al ruim voor tijd liepen diverse tegenstanders op hun laatste benen, maar omdat een bevrijdende treffer uitbleef, bleef de wedstrijd nog enigszins spannend.

Met de 1-0 winst op Stroe had Hoevelaken om half vijf de eigen taak volbracht. Het wachten was nu op het eindresultaat in Biddinghuizen, waar BAS niet mocht winnen van EFC ’58 om Hoevelaken aan de derde periodetitel te helpen. Met de snelle media van tegenwoordig kon de wedstrijd in de polder vrijwel op de voet worden gevolgd en daaruit bleek al snel, dat BAS tegen de degradatiekandidaat uit Ermelo al vroeg achter de feiten aanliep en via een snelle 0-1 rond de rust op 0-2 kwam. Toen ook de 0-3 nog op de tientallen mobieltjes verscheen was het al snel tijdens de wedstrijd duidelijk, dat Hoevelaken ook aan het toetje van het seizoen mee mag doen.

Niet alleen Houdini is ontketend, ook rechtervleugelverdediger Jordi Vonder was dat. De jongeling binnen de Hoevelakense ploeg verdedigde en viel aan op de momenten dat het nodig was en bestreek een wedstrijd lang de gehele rechterflank. Geheel terecht werd hij tijdens de plichtplegingen dan ook uitgeroepen tot de ‘Man van de Wedstrijd’.


Er waren na afloop van de wedstrijd tegen Stroe meer huldigingen. Traditiegetrouw worden na de laatste competitiewedstrijd de speler en supporter van het jaar uitgeroepen en de eer om als meest waardevolle speler van het seizoen naar voren te worden geroepen was voor captain Michel van de Bunt. Hoofdtrainer Harry Oussoren noemde zijn ‘verlengstuk’ een waardig aanvoerder en een goede winnaar van de trofee. Voor Michel van de Bunt was het zijn de tweede titel als ‘Speler van het Jaar’. In het seizoen 2013-2014 werd hij ook al tot de meest waardevolle speler uitgeroepen. Ewoud van de Brug, winnaar in 2014-2015, en Pascal de Jong, winnaar in 2015-2016, werden de nummers twee en drie. Ruud Kassenaar kreeg als topschutter met zestien treffers de Jan Weyn bokaal aangeboden, een nieuwe prijs in het rijtje der huldigingen.
Wout van de Poll was de trouwste bezoeker. Hij miste alleen de thuiswedstrijd tegen Buitenboys in de tweede competitieronde en mag zich daarom een jaar lang supporter van het jaar noemen.

Door bovengenoemd voltrokken scenario gaat Hoevelaken derhalve nog minimaal twee wedstrijden door met voetballen. De eerste tegenstander in de nacompetitie is ESA uit Arnhem. Aan deze ploeg bewaart Hoevelaken de nodige herinneringen, zoals de degradatie uit de tweede klasse in het seizoen 2005-2006, die op zaterdag 29 april 2006, toen een Koninginnedag, op het terrein van ESA werd voltrokken. ESA eindigde deze voetbaljaargang als tweede op de ranglijst in de derde klasse A en komt zaterdag 20 mei eerst naar Hoevelaken. Op 23 mei zal de tweeluik in Arnhem worden beslist.

bijdrage van Robert Kreuning

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen