Wat voor schoolreizen organiseert een middelbare school?

Foto: CC0

Vroeger ging je op schoolreis naar Dierenpark Amersfoort, kanoën langs de Grebbelinie of zwemmen in Bad Bloemendaal. Tegenwoordig wordt de lat hoger gelegd voor veel middelbare scholen (en scholieren).

Het aantal schoolreizen neemt toe, ze worden duurder en de bestemmingen worden steeds unieker en exotischer. Schoolreizen zijn niet verplicht, maar je snapt natuurlijk dat ieder kind aanwezig wilt zijn tijdens een schoolreis. Aan de ene kant een positieve ontwikkeling, want scholen organiseren niet meer de standaard uitjes, maar kijken ook naar een educatieve schoolreis naar minder voor de hand liggende locaties. Aan de andere kant heeft niet elk gezin de mogelijkheid om deze schoolreizen te financieren. Wat bedoelen we met een ‘niet zo standaard schoolreis’? Aan wat voor schoolreizen moeten we dan denken?

Een reis van twee weken naar Nepal

Een school in Delft organiseert elk jaar een reis van twee weken voor leerlingen uit de bovenbouw naar Nepal. Gaat de hele klas hierheen? Dat niet, er zijn maar vijf á zes leerlingen die meegaan en zien hoe kinderen in andere omstandigheden opgroeien. Zo slapen ze in een primitief onderkomen en ze moeten een lange tocht te voet maken. Op deze manier ervaren de leerlingen hoe het eraan toegaat in andere landen.

Intercultureel leren in Marokko of IJsland

Intercultureel leren staat hoog in het vaandel op een school in Haarlem. Daarom gaat de school onder andere naar IJsland en Marokko, een prijzige schoolreis. Wat wil de school hiermee bereiken? Dat de leerlingen zich bewust worden van de denk- en werkwijze binnen een andere cultuur. Er gaan ongeveer 30 leerlingen mee. Voor sommige ouders heeft de school een sociaal fonds, zodat de kinderen toch mee op schoolreis kunnen.

Zes weken onderwijs aan boord van de Wylde Swan

Een middelbare school in Nijkerk organiseerde een leerzame reis van Sint-Maarten naar Cuba. Tijdens deze reis kregen bijna 30 leerlingen op een praktijkgerichte manier meer verdiepende kennis gericht op de bètavakken. Hoe werk ik zelfstandig, neem ik verantwoordelijkheid en maak ik een planning? Daarnaast maken ze aan land kennis met de plaatselijke cultuur, zoals een rondleiding op een plantage of salsa-les in Cuba. Een grote wandeling richting het Escambray-gebergte en survivallen op een onbewoond eiland.

Dit zijn allemaal ervaringen die je nooit meer zult vergeten. Wanneer je zoekt naar een middelbare school in Putten, Amersfoort of Hilversum, verdiep je dan eens in de schoolreizen die de school organiseert. Wat is het aanbod van de middelbare school en wat kunnen de leerlingen leren. Bovenstaande schoolreizen zijn wellicht educatiever dan een reisje naar de dierentuin. Als ouder moet je natuurlijk wel de mogelijkheid en het budget hebben om je kinderen op een dergelijke reis te laten gaan, maar daar hebben sommige scholen een fonds voor.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen