FNV daagt Storteboom en onderaannemer

Foto: Google streetview

FNV Voedingsindustrie daagt pluimveeverwerker 2 Sisters Storteboom en onderaannemer POS voor de rechter wegens onderbetaling. Dat staat op de site van de FNV

Jan Verhoeven, bestuurder FNV: “Al jaren schakelt Storteboom in zijn fabrieken, eerst in Cuijk en nu in Nijkerk, medewerkers van POS in voor productiewerk. De mensen van POS krijgen daarvoor het wettelijk minimumloon, maar hebben recht op het hogere loon van de vaste werknemers.”

Het minimumloon is nu ruim 1500 euro bruto per maand, de werknemers met een vast contract hebben recht op ruim 2000 euro of meer. Over een periode van vijf jaar hebben de mensen van POS in totaal 2,3 miljoen euro te weinig betaald gekregen.

Inspectie SZW bevestigt bevindingen FNV

De FNV heeft in de pluimvee-industrie bij werknemers van meerdere bedrijven en uitzendbureaus het loon onderzocht. Op de klachten over POS werd aanvankelijk door POS en Storteboom afwijzend gereageerd. Daarop heeft de vakbond de Inspectie SZW ingeschakeld. De uitkomsten van het onderzoek van de inspectie onderschrijven de FNV-bevindingen.

Op grond van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is ook Storteboom verantwoordelijk voor de juiste betaling van de mensen van POS. Na het onderzoek van de Inspectie SZW hebben POS en Storteboom met de FNV overlegd over de misstanden, maar werkgevers waren niet bereid tot juiste uitbetaling.

Schijnconstructie

POS beschouwt zichzelf als een contractor die alleen het minimumloon hoeft te betalen. Volgens de FNV is dit een schijnconstructie. POS is een uitzendbureau en uitzendkrachten moeten hetzelfde loon krijgen als werknemers met een vast contract. Nu hierin geen oplossing is bereikt, stapt de bond naar de rechter.

Eerlijke beloning is goed voor iedereen

Verhoeven: ‘De FNV wil échte banen, met voldoende zekerheid en een goed loon. Een eerlijke beloning is niet alleen goed voor de mensen van POS, maar ook voor de vaste krachten van Storteboom. Een eerlijke beloning voor iedereen voorkomt dat de vaste werknemers van Storteboom onaantrekkelijker worden voor de werkgever.’

bron: FNV site

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen