Factory Outlet Center niet gewenst

Foto:

De gemeenteraad van Nijkerk is tegen de vestiging van een Factory Outlet Center binnen de gemeente.

Dat leidt Wijnand Kooijmans in de Stad Nijkerk af uit de instemming met de nieuwste detailhandelsvisie van de regio Food Valley waarin afstand wordt genomen van de komst van een dergelijke concentratie aan fabriekswinkels.

In zo’n centrum worden door fabrikanten en handelaren partijen goederen tegen hoge korting verkocht aan consumenten. Kritiek is dat de suggestie wordt gewekt dat het gaat om voorraden artikelen die uit winkels worden teruggehaald omdat een nieuwe collectie wordt geïntroduceerd. De werkelijkheid is echter dat een groot gedeelte van het aanbod speciaal gemaakt of gekocht is voor de goedkopere winkels. Voorbeeld is Batavia Stad in Lelystad.

Leegstand

De leegstand binnen de regio is ten opzichte van 2010 met ongeveer twintig procent toegenomen. Onder meer de sluiting van enkele grote filiaalbedrijven ligt hieraan de grondslag. In Nijkerk is binnen deze periode onder meer Scheer en Foppen gesloten en recent nog de kledingzaak Vögele. Hier staat een stijging tegenover van het aanbod in de supermarktsector. In Nijkerk staat 6.900 vierkante meter aan winkelruimte leeg op een totaal aanbod van 81.200 vierkante meter.

 

Reacties