Inwoners Nijkerk voelen zich veiliger dan gemiddeld

Recent zijn de resultaten van het onderzoek ‘Hoe veilig is Nijkerk, Veiligheidsmonitor 2013’ bekend geworden. Daaruit blijkt dat inwoners van de gemeente Nijkerk zich over het algemeen veiliger voelen dan inwoners elders in deze regio en de rest van Nederland.

Hoewel er ook in Nijkerk problemen worden ervaren op het gebied van veiligheid en leefbaarheid, zijn deze over het algemeen kleiner dan gemiddeld. Het meest tevreden is men in het buitengebied. Net als in de rest van Nederland, zijn te hard rijden, hondenpoep en parkeerproblemen, de meest genoemde problemen in de buurten. Opvallend is echter dat de buurtveiligheid door de inwoners wordt beoordeeld met een 7,4 terwijl dit elders in Nederland een 7,1 is. Nijkerkers (15%) zijn ook daadwerkelijk minder vaak slachtoffer geworden van een bepaald voorval of delict dan de gemiddelde Nederlander (20%). Ook kwamen inwoners van Nijkerk minder vaak in aanraking met de politie. 
Het onderzoek toont aan dat de inwoners van de gemeente Nijkerk tevredener zijn dan gemiddeld over de inzet van de gemeente en de politie als het gaat om leefbaarheid en veiligheid. Opvallend is dat 47% van de inwoners vrijwilligerswerk doet en 13 procent mantelzorger is. Driekwart van de inwoners vindt dan ook dat de sociale cohesie in hun buurt groot is. Nijkerkerveen en het buitengebied scoren daarin het hoogst. 
Gemiddeld genomen, is de beleving van de inwoners in de gemeente niet verslechterd ten opzichte van 2009, de laatste keer dat Nijkerk deelnam aan het onderzoek. Op verschillende onderdelen van het onderzoek wisselden de verschillende wijken wel van positie ten opzichte van elkaar. Zo nam het gevoel van veiligheid in Corlaer wat toe. Inwoners van deze wijk voelen zich het meest veilig van alle Nijkerks. Maar de beleving van sociale overlast en overlast door verkeer werd in Corlaer juist sterker ervaren dan elders in Nijkerk. Vergeleken met heel Nederland echter, scoren alle wijken in Nijkerk beter.
De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en politie. In Nijkerk deden 935 mensen mee aan het onderzoek. Het rapport van de Veiligheidsmonitor Nijkerk 2013 is te vinden op de website van de gemeente.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen