Sparen? Dan kan ik niet meer sms’en!

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Omgaan met geld is niet altijd eenvoudig. Hoe je er verstandig mee om kunt gaan staat centraal in een toneelvoosrstelling.

De gemeente Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren vroeg leren omgaan met geld. Voor veel jongeren is dit heel lastig. Zo vertoont één op de vijf middelbare scholieren risicovol financieel gedrag. Toneelgroep KlasseKunst haakt hierop in met de toneelvoorstelling ‘Uitv€rkocht’. De gemeente Nijkerk biedt de middelbare scholen in Nijkerk de mogelijkheid deze speciale toneelvoorstelling over geld op school te geven en gebruik te maken van het bijbehorende lesmateriaal van het Nibud. De scholen die meedoen met de toneelvoorstelling zijn het Corlaer College en het Groenhorst College. Beide scholen en Accent Praktijkonderwijs Nijkerk gebruiken het lesmateriaal. 
Welke verleidingen kom je tegen? Hoe kun je op een verstandige manier met geld omgaan? Hoe houd je grip op je inkomsten en je uitgaven? Op speelse wijze aandacht gevraagd voor het verstandig omgaan met geld. Leerlingen worden op allerlei manieren uitgedaagd om na te denken over hun eigen geldgedrag. “Je moet leren de juiste keuzes te maken”, aldus één van de acteurs van KlasseKunst. De boodschap wordt in het stuk met humor duidelijk gemaakt: gebrek aan geld is meestal niet het probleem, maar te veel willen uitgeven wel. 
“Maar ik wil nu een motor. Als ik ervoor moet sparen,
dan heb ik ‘m pas met m’n pensioen.”
Speciaal lespakket ‘In & Out’
Voor scholen is het lespakket ‘In & Out’ van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beschikbaar. Dit staat vol informatie over eigen inkomsten, bankzaken, sparen en lenen, belasting, schulden en de financiële toekomst van scholieren. Met dit lesmateriaal kunnen de lessen aantrekkelijker worden gemaakt en het versterkt de boodschap van de toneelvoorstelling. 
De kunst voor scholieren is de verleidingen te weerstaan, goed om te gaan met geld en niet in de problemen te komen. Het doel is te voorkomen dat de jongeren van nu later een beroep moeten doen op schuldhulpverlening.
“Als ik ga sparen, dan kan ik geen make-up meer kopen of shoppen.
Dan is er toch geen lol meer aan!”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen