Meer trouwmogelijkheden

De gemeente biedt vanaf begin volgend jaar naast de kosteloze en betaalde huwelijksceremonie ook de mogelijkheid aan om tegen een tarief van € 150,= te trouwen of zich te laten registreren als partners tijdens een korte plechtigheid. 

Daarnaast biedt de gemeente een verruiming aan van de tijden om te trouwen, en kan er vanaf 1 januari worden getrouwd in de open lucht.
Hoe werkt de korte plechtigheid?
Vanaf begin 2015 biedt de gemeente Nijkerk de mogelijkheid om voor een eenvoudige huwelijksplechtigheid te kiezen. Bruidsparen krijgen bij een eenvoudig huwelijksplechtigheid de mogelijkheid om wat meer gasten mee te nemen dan bij een gratis huwelijk. Verder duurt de ceremonie in vergelijking met het gratis huwelijk wat langer (zo’n 15 tot 20 minuten) en wordt het huwelijk door een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand voltrokken. De Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand draagt geen toga en er is geen bode bij aanwezig. Er vindt geen voorgesprek plaats met de trouwambtenaar, maar de trouwambtenaar houdt wel een korte toespraak.
Op welke dag en welk tijdstip is dit mogelijk?
Elke tweede donderdag biedt de gemeente de mogelijkheid om een eenvoudige huwelijksvoltrekking af te sluiten. De tijden die hiervoor beschikbaar zijn: van 10.30 tot 12.00 uur of van 15.30 tot 17.00 uur. De ceremonie duurt een half uur. De tijden rouleren, waardoor er eens in de vier weken in de &ochtenden eenvoudige plechtigheden plaats vinden en eens in de vier weken ’s middags.
Verruiming tijden om te trouwen
De tijden voor betaalde huwelijken worden als volgt aangepast: van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur. Dus vanaf januari kan ook op zaterdagen langer worden getrouwd.
Trouwen in de buitenlucht
Er is steeds meer vraag naar trouwen in de buitenlucht. Bijvoorbeeld in een prieeltje in een tuin, of in een partytent op het erf van een woning in het buitengebied van Nijkerk. Ook dit kan vanaf 1 januari 2015. Een buitenlocatie wordt vooraf altijd bezocht en beoordeeld, omdat de gemeente rekening moet houden met de representativiteit van de locatie, de toegankelijkheid voor mindervaliden, verkleedruimte, katheder en verlichting voor de trouwambtenaar. Verder moet er, als het weer daartoe noodzaakt, kunnen worden uitgeweken naar een gebouw.
Dit is een bericht van de gemeente
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen