Gemeenteraad heeft profiel van de nieuwe burgemeester vastgesteld

Foto:

Het voorwerk was door de vertrouwenscommissie gedaan.

Die bestaat enkel uit gemeenteraadsleden.

Dat zijn Irene Moes (voorzitter), Peter Collignon, Cathy van Manen, Niels Staal, Jaco van Putten en Matthias Blankesteijn. Zij legden nog een keer uit, wat ze van de burgemeester verwachten en wat voor een gemeente Nijkerk is. Dat konden zij, omdat ze mee hebben meegeholpen, het profiel van de nieuwe burgemeester op te stellen. Inwoners konden trouwens via een vragenlijst ook bijdragen aan het samenstellen van het profiel. Dat hadden meer dan 400 mensen gedaan.

Dat profiel kunt u vanaf morgen op de site van de gemeente lezen. Daar staat ook een toelichting op het vervolg van de procedure. Naar verwachting besluit de raad begin oktober welke kandidaat wordt aanbevolen als nieuwe burgemeester.


De commissaris van de Koning Henri Lenferink wees de raad erop, dat zij in feite de werkgever van de burgemeester bent en als je die eenmaal hebt aangenomen, “ben je er nog niet zomaar van af.

De procedure

Als eerste komt de vacature op meerdere websites en geïnteresseerden kunnen via de site van de Provincie Gelderland solliciteren. Die namen komen bij de vertrouwenscommissie en maar die moet die namen wel geheim houden. Het verzoek vanuit de provincie was ook de kandidaten niet na te trekken. Dat gebeurt uitvoerig door de provincie.

De commissaris van de Koning had een paar vragen voor de gemeenteraad. Alles bij elkaar tekende de raad in de antwoorden een gemeente Nijkerk, die bruist van de energie, waar de ambities torenhoog zijn. En dat proces richting de toekomst moet de nieuwe stevige burgemeester in de juiste verhoudingen vorm gaan geven.
Hij vroeg ook naar moeilijke onderwerpen binnen de gemeentegrenzen. Dat zijn er wel een paar zoals al die ingewikkelde samenwerkingsverbanden en het ingewikkeld verstrekken van vergunningen voor evenementen.
Peter Collignon had het over een burgervader, Patricia van Loozen corrigeerde: mag het ook een moeder zijn.

Lenferink richtte zich ook nog even op de kandidaten. Hij had een p[aar tips: Geef je visie kijk op Nijkerk weer. Waarom ben je de beste voor deze positie. Waarom ben je een leider. Ga je voor de troepen uit. Wat zijn je persoonlijke ontwikkelpunten.

Het profiel werd unaniem aangenomen.

De commissaris brengt nu een advies uit aan de minister van Binnenlandse Zaken, waarna de vacature woensdag 24 april wordt gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee officieel wordt opengesteld. Kandidaten kunnen tot en met 22 mei solliciteren.

Jongelui op de tribune

Opvallend was de aanwezigheid van drie jongelui. Die hadden zelf bedacht, dat het wel eens leuk kon zijn een raadsvergadering bij te wonen. En dus waren ze gekomen. Bijzonder en daarom wisselde de commissaris van de Koning enkele woorden met ze. Ze hadden het in ieder geval leuk gevonden.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen