Veel groene huizen in onze gemeente

Foto:

Wie op zoek is naar een woning met een groen energielabel in Gelderland, kan het best in de gemeente Duiven rondneuzen. Maar Nijkerk doet het met 84.3% zeker niet slecht

Klik op de afbeelding voor een interactieve weergave

In veel andere provincies zijn het vooral de gemeenten met relatief veel appartementen en nieuwbouw waar groene energielabels het meest voorkomen. Dat gaat voor Gelderland niet op, met uitzondering van Barneveld. Dat is inderdaad de gemeente met het hoogste percentage woningen gebouwd na 2000, zo concludeert Slimster op basis van data van Allecijfers.nl.

Energielabel berekenen

Om te bepalen welk energielabel een woning krijgt, wordt berekend hoeveel kilowattuur (kWh) energie er op jaarbasis nodig is per vierkante meter woonoppervlakte. Pascal van de Beek van Slimster legt uit hoe je zelf je energielabel kunt uitrekenen. “Neem allereerst het jaarlijkse gasverbruik in kuubs en vermenigvuldig dit met tien om het om te zetten naar kWh. Daar tel je het jaarlijkse stroomverbruik bij op. De uitkomst hiervan deel je door het aantal vierkante meters dat je woning meet.” Op de website van Slimster kun je zien binnen welk energielabel de uitkomst van deze som valt.

Let op

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een doorsnee huishouden met een gemiddeld energieverbruik. In de praktijk verschilt het energieverbruik uiteraard per huishouden. Dit is onder meer afhankelijk van hoe vaak je thuis bent, hoe warm je het thuis wilt hebben, hoe lang je doucht, etcetera. Bij het daadwerkelijk bepalen van het energielabel voert een deskundige nauwkeurige metingen uit. Het rekenvoorbeeld hierboven helpt je een indicatie te krijgen, hieraan zijn echter geen rechten/conclusies te ontlenen.

Wil je meer weten? Hier staat het hele onderzoek van slimster.nl..

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen