“Want eigen kracht heeft ook zo zijn grenzen”

De gemeenteraad had veel tijd nodig om knopen over het Sociaal Domein door te hakken. Veel taken komen naar de gemeente, maar het moet wel allemaal met minder geld. Problemen dreigen, maar voorlopig blijft Nijkerk een sociaal gezicht houden.

Door een paar amendementen en een motie aan te nemen, komen er keukentafelgesprekken. Het gaat om ongeveer 4000 mensen in de gemeente, die nu een beroep doen op de lokale overheid voor steun in de een of andere vorm. Mensen uit die groep, die nu tussen het schip en de wal dreigen te komen, krijgen een keukentafelgesprek. Dat wordt ook echt een gesprek bij de mensen thuis. Uitgaande van eigen kracht en eigen netwerk, wordt de situatie van de hulpvrager in kaart gebracht.
Wethouder Klein was tevreden over haar eigen voorstel. Ze gaf toe, dat er veel zal veranderen en dat de gevolgen op individueel niveau onbekend zijn: “We gaan er alles aan doen om dat goed in beeld te krijgen en te houden.”
Marieke Doddema (Christen Unie – SGP) nam het voortouw in de hele discussie en slaagde erin, het sociale gezicht van Nijkerk iets socialer te maken dan de wethouder vooraf bedacht had. Niet, dat de andere partijen er wezenlijk anders over dachten, of zoals Nadya Aboyaakoub-Akkouh (PRO21) verwoordde: “Want eigen kracht heeft ook zo zijn grenzen.” Haar partij vond, dat de raad recht breide, waar het college steken had laten vallen.
Alleen de VVD was nog enigszins kritisch. Van der Woerd wilde ook het vangnet tussen die wal en dat schip, maar, zo zei hij “we hebben nog geen idee wat voor de kiezen krijgen wat betreft de financiële gevolgen. Of het prijskaartje te betalen is, dat weten we niet”
De nieuwe wet gaat 1 januari 2015 in, maar tot 30 juni geldt een overgangssituatie en in die periode worden de keukentafelgesprekken gevoerd en verandert er feitelijk niets. 30 juni 2015 eindigt de overgangsregeling. Wat daarna gebeurt, daar wilde de wethouder niets over toezeggen “maar het gaat zo goed mogelijk aansluiten.” De raad was daar duidelijk ontevreden over. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen