HON: Percentage nieuwe sociale huurwoningen nog altijd te laag

Foto:

We legden de cijfers van de WSN voor aan de HON (Huurder Organisatie Nijkerk).

Voorzitter Ron Weil reageerde: “Natuurlijk lijkt het de goede kant op te gaan met de woningbouw en dan met name voor de sociale huur.

Toch is daar nogal wat op af te dingen.

Het aandeel sociaal op het totaal aantal is nog steeds 23%, terwijl het landelijk gemiddelde 28% is

Dat is al jaren zo en tot nu toe verandert dat niet. Dat is wat de HON zorgen baart. Als wij naar de projecten op middellange termijn kijken dan liggen daar nog heel wat obstakels op de weg voordat ze gerealiseerd zijn, denk aan Het Kerkplein waar geen parkeergarage mocht komen, denk aan Stadshaven waar belangrijke bezwaarschriften liggen en juist daar zou het aandeel sociaal 40% gaan zijn.

Dus, het is nog helemaal niet gezegd dat deze projecten gerealiseerd gaan worden. Als wij naar de middellange termijn planning kijken dan stellen wij vast dat, als al die nieuwbouwprojecten gerealiseerd gaan worden, het aandeel sociaal uitkomt op 27,8%. Dat is nog steeds niet de 35% die In de woonvisie van 2020 is afgesproken. Dat betekent, dat het aandeel van 23% op het totaal van de nieuwbouw niet verandert.

Daarvoor zal de gemeente naar oplossingen moeten zoeken die een versnelling van de woningbouw gaan betekenen. Wethouder Esther Heutink doet haar best om in oplossingen te denken, maar is ook gebonden aan mensen en bedrijven die bezwaren indienen. Ook de gemeenteraad heeft zo zijn eigen eisen wat het allemaal nog complexer maakt dan het al is.

De HON werkt met WSN eendrachtig samen om te kijken hoe we toch een versnelling in woningbouw kunnen bereiken zodat de 2000 actieve zoekenden (het zijn er de afgelopen jaren alleen maar meer geworden) aan een woning geholpen kunnen worden. De HON is ook voorstander van middenhuur woningen voor die groep die geen hypotheek kunnen krijgen, maar toch te veel verdienen voor een sociale huurwoning. HON wil wel dat deze geëxploiteerd worden door de WSN, zodat ze onder dezelfde sociale bescherming vallen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen