Muziekleraren slaan de handen ineen

Foto:

De toenemende bezuinigingen van gemeenten op subsidies trekken ook diepe sporen in het muziekonderwijs. Een recent voorbeeld daarvan is het faillissement van Muziekschool Noordwest Veluwe. Om de crisis in het muziekonderwijs te lijf te gaan hebben drie doorgewinterde muziekdocenten de handen ineen geslagen. Als collectief willen zij het alternatief van particuliere lessen beter en breder onder de aandacht gaan brengen. 

Gitaarleraar Cor Bruinsma uit Nijkerkerveen, zangeres en zangcoach Claudia Streza uit Leusen en pianist/componist/arrangeur Edwin Schimscheimer uit Hoevelaken menen dat particuliere muzieklessen vaak ten onrecht het etiket ‘duur’ opgeplakt krijgen. ,,Welbeschouwd blijken de prijzen van particuliere lessen helemaal niet zoveel af te wijken van de prijzen die bij de muziekscholen moeten worden betaald’’, menen de leraren. ,,Omdat wij onze lessen aan huis geven behoeven er geen dure leslokalen te worden gehuurd, die in de kosten van het onderwijs moeten worden doorberekend. Evenmin hebben wij te maken met bijvoorbeeld de overheadkosten van een organisatie met directie- en stafleden. Daardoor kunnen wij onze lessen op een prijsniveau aanbieden dat meestal zelfs  goedkoper is dan onderwijs op een muziekschool.’’
Door een samenwerking aan te gaan als Collectief willen de muziekdocenten ook mogelijkheden gaan creëren voor hun leerlingen om samen muziek te maken of op te treden. Bruinsma en Schimscheimer tekenen bijvoorbeeld al twee jaar voor het organiseren van een geweldig evenement als het gitaarfestival in Hoevelaken. Daarbij traden tot nu toe met name leerlingen van Bruinsma op; individueel, in gelegenheidsformaties of in samenspel met professionele muzikanten. ,,Dit is bijvoorbeeld een activiteiten die wij vrij eenvoudig zouden kunnen uitbreiden met zang van leerlingen van Claudia en pianobegeleiding van leerlingen van Edwin’’ filosoferen de muziekdocenten. ,,De mogelijkheid tot samenspelen met andere muzikanten was tot nu toe het handelsmerk van de reguliere muziekscholen. Door onze samenwerking kunnen wij dit onze leerlingen ook gaan bieden.’’ De drie docenten sluiten zelfs niet uit dat hun samenwerkingscollectief in de toekomst wellicht nog verder uitgebreid gaat worden met docenten uit andere disciplines zoals saxofoon of drums. ,,De contacten zijn er al, maar we willen eerst een poosje proefdraaien met z’n drieën. Als het aanslaat kunnen we op elk gewenst moment besluiten om verder op te schakelen.
Aan kennis en vaardigheden zal het welslagen van hun initiatief niet liggen. Cor Bruinsma begon na zijn opleiding klassiek gitaar, maar dit heeft hij al snel uitgebreid met lichte muziek zoals popmuziek in allerlei stijlen.
Cor begon zo’n 30 jaar geleden met lesgeven op de Soestermuziekschool, In 1992 begon hij zijn eigen Gitaarschool eerst in Hoevelaken en thans in zijn zijn studio te Nijkerkerveen. Uitgangspunt voor gitaarles is voor Cor dat de leerling met plezier speelt , doordat de leerling naast de basis, zijn eigen favoriete muziek leert. Hiervoor word gebruik gemaakt van zowel notenschrift en Tablatuur als notatie. Daarvoor heeft hij duizenden nummers in zijn bestand  zitten, en dit woord wekelijks aangevuld met de nieuwste hits.  Uiteraard voor de kinderen worden er kinderliedje gespeeld. Ook word er voor de gevorderde leerling uitgebreid aandacht besteedt aan theorie, zoals akkoorden en harmonieleer en het improviseren in allerlei toonaarden. 
Er wordt zowel akoestisch als  elektrisch les gegeven. Hiervoor staat een keur aan versterkers en effect apparatuur klaar.
Voor aanschaf van gitaren en apparatuur wordt uitgebreid advies gegeven. Ook aanschaf van gitaren en benodigdheden  is tegen scherpe prijzen mogelijk. Huur van een lesgitaar is ook mogelijk.
Ook speelt Cor met succes in diverse bands in Nederland en door Europa. Claudia Streza, Roemeense van geboorte, studeerde aan het conservatorium van Boekarest en brak in Nederland als zangeres door met een optreden in de Soundmix Show van Henny Huisman met een verpletterende vertolking van Mariah Carey. Naast optredens in binnen- en buitenland heeft zij inmiddels verschillende CD’s uitgebracht en naam gemaakt als zangcoach. Edwin Schimscheimer tenslotte studeerde Schoolmuziek in Tilburg en Lichte muziek (Piano & Arrangementen) in Hilversum. Sindsdien heeft hij tal van bekende artiesten, waaronder René Froger, Willeke Alberti en Ruth Jacott, begeleid, tal van liedjes geschreven en muziek voor onder andere tv-series en musicals gecomponeerd. Schimscheimer heeft daarvoor ook onderscheidingen als de Buma Stemra Award en meerdere gouden platen in ontvangst mogen nemen. Ook is hij als docent verbonden aan bij de afdeling Muziek Theater van het Rotterdams Conservatorium.
,,We willen onze krachten bundelen om kwaliteitsmuziekonderwijs te blijven bieden tegen een betaalbare prijs’’ benadrukken de drie docenten. ,,Er is veel talent in Nederland en het zou zonde zijn wanneer dit niet meer ontwikkeld zou worden door het verdwijnen van muziekscholen. Dat willen wij echt voorkomen.’’
Meer informatie over deze muzieklessen is te verkrijgen bij:
Cor Bruinsma 
Website: www.gitaarschoolbruinsma.nl
Caudia Streza
Website: www.claudiastreza.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen