De meideun van Bart Vervaat

Foto:

NIJKERK – Het is een traditie die teruggaat tot vóór 1900. Sinds 1983 worden de Meideunen niet meer door de stadsbeiaardier gespeeld, maar door vergevorderde beiaardstudenten. Dit jaar wordt de eerste Meideun verzorgd door Wout van der Linden die al beiaardier van Maarssen is, en samen met Ru Stolk, van Zaltbommel.

NIJKERK – Het is een traditie die teruggaat tot vóór 1900. Sinds 1983 worden de Meideunen niet meer door de stadsbeiaardier gespeeld, maar door vergevorderde beiaardstudenten. Dit jaar wordt de eerste Meideun verzorgd door Wout van der Linden die al beiaardier van Maarssen is, en samen met Ru Stolk, van Zaltbommel.

Wout is al veel langer organist en klavecinist maar hij is inmiddels al weer een paar jaar student aan het Carillon Instituut te Dordrecht, waar hij zijn bachelordiploma heeft gehaald. Bij de directeur van het CIN, Boudewijn Zwart, studeert hij nu verder voor zijn masterdiploma.

137173-w620-h352-c” alt=”” class=”F” />

Bart Vervaat

Bart moet ongeveer 5 jaar oud geweest zijn, toen hij al gefascineerd werd door klokken. In zijn woonplaats Voorschoten kon hij als kind ademloos luisteren naar het gelui van de kerkklokken en naar de beiaardmuziek. Hij studeerde orgel bij Jos van der Kooij aan het conservatorium te Alkmaar, maar bleef zijn liefde voor de klokken houden. Enkele jaren geleden nam hij de stap om beiaard te studeren aan het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht. In 2011 behaalde hij het Bachelor-diploma. Momenteel studeert hij verder in Dordrecht en hoopt later op master-niveau af te studeren. Hij is werkzaam als koordirigent en organist. Per 1 juni 2012 begint hij zijn nieuwe baan als beiaardier van Heerhugowaard.

 

Originele beiaardmuziek

Het overgrote deel van de programma-onderdelen van deze bespeling is speciaal voor beiaard geschreven. Eerst is er een onderdeel met “Oude muziek”, waarin onder andere een door hem zelf bewerkte compositie van Pachelbel speelt. Dan volgt een gedeelte met Nederlandse beiaardcomposities dat Bart Vervaat besluit met een improvisatie over een meiliedje. Het programma wordt besloten met drie carilloncomposities uit Vlaanderen, de bakermat van de beiaardkunst. Als laatste werk klinkt het “Ongeschreven Postludium” dat Jef Denyn componeerde voor zijn eigen concerten, maar hij heeft het nooit op papier gezet. Gelukkig werd dat door een van zijn leerlingen gedaan, waardoor wij dinsdagavond kunnen genieten van dit zeer romantische en typisch Vlaamse beiaardwerk.

Luisterplaats

De meibespelingen vinden plaats op de dinsdagen van mei, steeds ’s avonds van 19.00-20.00 uur. Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Deze bevindt zich op Nieuwstraat 11, bij het Tabakhuis. Waarschijnlijk zal er nog gebruikt moeten worden van de partytent, als de definitieve opbouw van de luisterplaatsoverkapping nog niet klaar is. Tussen de programmaonderdelen kunt u vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn programma’s aanwezig.

 

  • Locatie: luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, Nieuwstraat 11, bij het Tabakhuis. Nijkerk
  • Prijs: gratis
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen