Er is nog steeds te veel onbekendheid en onbegrip

Foto:

Roel Zuidhof, directeur Bibliotheken Gemeente Nijkerk, vindt het ontzettend belangrijk om mensen te helpen in hun zoektocht naar informatie over dementie. Daarom bevindt zich in de bibliotheek in Nijkerk een grote collectie gezondheidsinformatie. Van informatieve folders en ervaringsverhalen, tot boeken over de medische achtergronden van dementie.

Je kunt alles tegenwoordig googelen, maar door het enorme informatieaanbod raken mensen soms de weg kwijt. “Wij zijn er om ze te helpen. Mijn moeder is een tijdje geleden overleden. Ze had geen dementie, maar door verschillende herseninfarcten en tia’s ontstonden er allerlei storingen in haar hersenen. Het is heel verdrietig als je moeder je niet meer herkent en niet meer weet wat er om haar heen gebeurt.”
Zuidhof denkt dat er nog steeds heel veel onbegrip en onbekendheid is over dementie. Hoe partners worstelen met de ziekte en met de eenzaamheid. Ze hebben bemoediging en steun nodig om het vol te kunnen houden. Omkijken naar elkaar, zonder daar iets voor terug te verwachten, is ontzettend belangrijk. Het is al ingewikkeld genoeg. 
De Nijkerkse bibliotheek werkt al jarenlang samen met de afdeling Noordwest-Veluwe van Alzheimer Nederland. In het najaar organiseren ze filmcafés, waar ze ook altijd een film over dementie vertonen. Zuidhof roept bibliotheken, die nog niet samenwerken met een regionale afdeling van Alzheimer Nederland, op contact te nemen. Dementie wordt enorm onderschat. Het heeft een grote persoonlijke impact op het leven van een heel gezin. Een bibliotheek kan daar als informatieverstrekker een ondersteunende rol in spelen. “Daar zijn we voor.”
Belangstellenden kunnen ook terecht bij het Alzheimer Café Nijkerk. Iedere maand organiseert deze werkgroep een bijeenkomst in het gebouw van Interakt Contour, Oranjelaan 79 in Nijkerk. Het onderwerp van 12 mei is: ‘En als het dan toch niet meer gaat …..’. Opname in het verpleeghuis is ingrijpend. Welke emoties spelen een rol? Hoe maak je de juiste keus? Welke instanties kunnen daarbij adviseren en begeleiden? De bijeenkomst start om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is vrij. Voor consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Informatie is verkrijgbaar bij Jetty Reker van het Alzheimer Café Nijkerk, 033 – 2474830, [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen