De Spreng eert oorlogsslachtoffer Strang

De groepen 7 en 8 van basisschool De Spreng hebben op de 106de geboortedag van de in Hoevelaken gesneuvelde Schots-Canadese soldaat Walter Strang een korte ceremonie gehouden. 

Op 1 december 1908 werd Walter Strang in Glasgow (Schotland) geboren en op zijn vierde emigreerde hij met zijn ouders en oudere broer naar Toronto (Canada). Op 19 april 1945 sneuvelde hij in Hoevelaken door een Duitse granaat. ,,Dat was op 36 jarige leeftijd, net zo oud als jullie ouders zo ongeveer nu zijn’’, memoreerde burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk, waarmee Hoevelaken in 2000 fuseerde.
ropfrmqrwsb10pycrx47zyi4s
Hierna droegen de leerlingen vijf zelf geschreven gedichten voor. Zo schreven Isabella en Floor: OORLOG, er is nooit iemand geweest die dat mocht. VREDE, vindt iedereen fijn met enige reden. WALTER STRANG, u heeft voor ons gestreden, nu is oorlog verleden, wij zijn u daar dankbaar voor. Na een minuut stilte legden twee leerlingen bloemen bij het monument en speelde doedelzakspeelster Jolanda van Valkengoed ‘Amazing Grace’. 
i2v415wkngsohlw58g7fey2d6
De Spreng heeft het Walter Strang Oorlogsmonument geadopteerd via het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er zijn al 1450 basisscholen in Nederland die een monument in hun dorp of buurt hebben geadopteerd. De leerlingen krijgen onderwijs over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen.
bijdrage van Theo Zuurman
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen