Alzheimer Café zoekt uw steun

Foto:

Alzheimer Café Nijkerk is één van de tien goede doelen van het Glazen Huys Nijkerk en ook een goed doel bij Specsavers. In beide acties gaat het om zo’n groot mogelijk geldbedrag voor goede doelen.

“Daarom wil ik graag uitleggen waar het Café voor staat” zegt Marianne Haverlach. Samen met Hetty van Berkum is zij gespreksleider tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van het Café in het gebouw van Interakt Contour aan de Oranjelaan 79 in Nijkerk. In het dagelijks leven werkt ze als psycholoog bij Beweging 3.0. Hetty is maatschappelijk werkende gezondheidszorg bij dezelfde organisatie. 
“Allereerst wil ik een misverstand uit de weg ruimen. Het Café is géén kroeg, maar een veilige en vertrouwde ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, voor mantelzorgers, familie en belangstellenden. Het sterkste dat er wordt geschonken is koffie.”
Dementie is voor velen een doembeeld: nu is mijn leven kapot ! Maar bij mensen met deze hersenziekte vervaagt de angst voor de toekomst gaandeweg, zeker bij de ziekte van Alzheimer. Het zijn meer de mantelzorgers die lijden. Vandaar het bekende gezegde ‘hij heeft dementie …. zij lijdt eraan’. In het Café wordt vooral gekeken naar wat er nog wél kan in plaats van wat er niet meer kan.
“We behandelen onderwerpen als gedragsveranderingen, juridische kwesties, de gevolgen voor mantelzorgers en hoe je toch kunt genieten van feestdagen” vertelt Hetty. “We nodigen steeds een deskundige uit. Daar stellen wij vragen aan die bij de mantelzorgers leven. We vermijden medische termen of leggen ze uit, zodat het voor iedereen begrijpelijk is. In het Café helpen we mantelzorgers te denken vanuit de wereld van dementie.”
“Je kunt bijvoorbeeld samen nog steeds van de Kerstdagen genieten als je je partner laat meebeslissen over de manier waarop je de Kerst wilt vieren. Houd het simpel, zo voorkom je stress. Als het traditie is dat de kinderen de Kerst bij vader en moeder vieren, kun je aan de kinderen vragen de boodschappen te doen. Als je de Kerst dit jaar bij oom Jan wilt vieren, vraag dan hoe je partner daarover denkt. Breng het ruim van tevoren ter sprake zodat je je partner er niet op het laatste moment mee overvalt. En herinner hem er af en toe aan.”
De bijeenkomsten duren 1,5 uur inclusief een half uur pauze. Dat lijkt lang, maar veel bezoekers komen om met elkaar te praten, ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven. Wat doe je bijvoorbeeld als het busje al voor de deur staat en je partner wil opeens niet meer naar de dagbesteding? Zoek naar de oorzaak. Misschien weet hij niet meer wat ‘dagbesteding’ is. Je kunt thuis foto’s van de locatie ophangen om hem te helpen de plaats te herkennen. Of je kunt zeggen dat ze vandaag taart gaan bakken, zijn favoriete activiteit. Marianne legt uit dat je dat niet moet zien als ‘liegen’ maar als ‘verleiden’ en ‘meegaan in de denkwereld van je partner’. 
“Voor mantelzorgers is Alzheimer Café Nijkerk een belangrijk houvast. De bijeenkomsten zijn gratis en worden door vrijwilligers georganiseerd. Om de kosten te dekken en nieuwe initiatieven te ontplooien, is uw stem voor ons (als goed doel) heel belangrijk.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen